Gepocheerde ananas met plattekaas

In dit dessert breng je zachte plattekaas, fris exotich fruit, kruidige granité en knapperige karamel samen. De ananas pocheer je in een zoete marinade die later verandert in ijs, meerbepaald een granité. Maak dit dessert deels op voorhand, omdat je diepvriezer de tijd nodig heeft om de marinade te veranderen in een granité.

 

Ingrediënten

  • 1 ananas
  • 1 fles witte wijn
  • 1 liter water
  • 60 g gember
  • 200 g kristalsuiker
  • 50 g vanillesuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijsje
  • 1 vanillestokje
  • 300 g plattekaas
  • honing
  • steranijspoeder
  • kardemompoeder
  • 40 g pijnboompit
  • 60 g suiker

Benodigdheden

  • een appelboor
  • 4 dessertcoupes of gelijkwaardig

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De ananas

Giet de witte wijn in een kleinere kookpot en vul dit aan met water. Breng de wijn met water aan de kook.

Doe er intussen de vanillesuiker en de kristalsuiker in.

Snij het stukje gember in schijfjes.

Schil de citroen met een dunschiller en doe ook de schillen in de pot.

Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap er de zaadjes uit. Doe dit ‘vanillemerg’ én de peulen in de marinade.

Doe er de kaneelstok en het steranijs bij.

Laat het kruidig mengsel alvast pruttelen, en schil intussen de ananas. Doe dit met zorg zodat je zoveel mogelijk vruchtvlees overhoudt. De juiste techniek vind je hieronder.

kookvraag Ananas schillen

Snij de geschilde ananas horizontaal in twee. Gebruik een appelboor om de taaie kern van de vrucht weg te snijden.

Leg de ananashelften in de marinade en laat het fruit 5 tot 10 minuten zacht pruttelen.

Schep de halve stukken ananas uit de pot, en laat het fruit afkoelen.

Laat ook de marinade afkoelen.

De granité

Zeef de marinade en giet een deel ervan in een ruime schaal (die in je diepvriezer past).
Vries de marinade in. Duik regelmatig even in de diepvriezer met een vork bij de hand.
Zodra de vloeistof bevriest, krab je de ijskristallen los met een vork. Doe het (indien mogelijk) af en toe even. Granité maken kan wel enkele uren duren, maar het levert je dan wel een heel lekker dessert op.

De plattekaas

Doe de plattekaas in een mengschaal.
Schenk er de ahornsiroop in (esdoornsiroop) en meng. De platte kaas moet licht zoet proeven.
Voeg een voorzichtig snuifje kardemompoeder en steranijspoeder toe. Overdrijf niet!
Zet de plattekaas koel.

Het karamelkoekje

Leg een velbakpapier of een bakmatje in de buurt.
Verhit de pijnboompitjes in een pan (met anti-aanbaklaag).
Laat ze zeer licht kleuren. Dat gaat snel, dus schud de pitjes regelmatig even op.
Strooi de suiker in de pan. Wacht even tot het karamel wordt. Kijk uit bij deze bereiding want kokende suiker kan voor ernstige brandwonden zorgen!
Giet het mengsel van pijnboompitjes en karamel voorzichtig op het vel bakpapier of het bakmatje.
Laat het karamelkoekje opstijven.

De afwerking

Krab de ingevroren marinade (nog een laatste keer ) los, tot je een schaal vol ijsschilfers overhoudt.
Verkruimel de karamelkoek in onregelmatige stukjes.
Snij de afgekoelde ananas in hapklare dobbelstenen. Snij elk halve vrucht eerst in kwarten en vervolgens in stukjes.
Schep in elke coupe een portie plattekaas.
Leg er een flink aantal ananastukjes bovenop, en strooi er karamelkruimels over.
Werk elk dessert af met enkele lepels van de granité en serveer meteen.
Gepocheerde ananas met plattekaas