Geplette gepofte aardappel met tomaat en grijze garnalen

Jeroen combineert voor dit gerecht twee kustklassiekers: een klassieke tomaat-garnaal en een ‘smeus’ van geplette aardappelen met karnemelk en gebrande boter. Het wordt dus een zomerse geplette aardappel met tomaat en grijze garnalen.

Ingrediënten

  • 1 kg grof zout
  • 4 aardappel
  • 500 g Noordzeegarnalen
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 20 cl zure room
  • 0.33 limoen
  • 250 g kerstomaten
  • 0.33 bussel basilicum

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Doe het grof zout in een dikke laag op een ovenplaat.

Was en droog de aardappelen. Leg ze op de zoutlaag en laat ze ongeveer 30 minuten garen in de voorverwarmde oven.

Pel intussen de garnalen.

Haal de aardappelen uit de oven.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een (steel)pan op een laag vuur. Laat de olie niet te heet worden.

Halveer de gepofte aardappelen en lepel er de binnenkant uit.

Doe het kruim in de pan met olie en plet het eventueel nog een beetje met een vork. Zorg dat de aardappelen niet bakken. Kruid met peper en doe er de zure room, wat limoensap en eventueel een klein scheutje water bij.

Halveer de kerstomaten en snijd de basilicumblaadjes in fijne reepjes (ciseleren). Roer ze vlak voor het serveren door de aardappelen.

Verdeel de aardappelen over de borden en strooi er de garnalen over.

Geplette gepofte aardappel met tomaat en grijze garnalen