Gemarineerde tofoe met verse sambal

Tofoe (gestremde sojamelk) is bijzonder voedzaam, maar de vleesvervanger bevat van nature vrij weinig smaak. Een marinade van karaktervolle producten lost het probleem op. Nadien verdwijnen de blokjes in de wok, samen met bloemkool, rode kool en sojascheuten. Bij dit veggie-gerecht serveert Jeroen ook een sambal die je vers bereidt. De saus proeft ‘heet’ (zoals het hoort) en toch helemaal anders dan wat je doorgaans uit het potje kant-en-klare sambal lepelt. Het loont de moeite om ze te proeven en een overschot kan je eenvoudigweg invriezen.

Ingrediënten

  • 600 g tofoe
  • 3 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel chilisaus
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 4 eetlepel honing
  • 1 limoen
  • 1 bloemkool
  • 0.13 rode kool
  • 200 g sojascheut
  • arachideolie
  • peper
  • zout
  • 2 rode ui
  • 2 eetlepel Ketjap Manis
  • 1 rode chilipeper
  • 2 teentje look
  • 30 g gember
  • munt
  • koriander
  • 100 g tomatenpuree
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • scheutje olijfolie
  • snuifje zout
  • 1 bussel waterkers
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad

Benodigdheden

  • een hakmolen
  • een wok
  • een fijne rasp

Partners

Bereiding

De groentewok met tofoe

Brouw eerst en vooral een Oosterse marinade om de tofoe veel smaak te geven. Meng de sojasaus, de sesamolie, de honing en de rijstazijn.

Voeg het sap van de limoen toe en een toefje hete chilisaus. Roer en proef of de smaken in balans zijn. (Bepaal hoe pikant je de marinade wenst door meer of minder hete chilisaus toe te voegen.)

Snij de tofoe in blokjes van enkele centimeters dik. Ik kies voor balken van 2 cm breed en 3 cm lang.

Doe de stukken tofoe in een ruime schaal en schenk er de marinade over. Laat de tofoe een uur marineren. Roer de blokjes af en toe om, zodat ze zoveel mogelijk smaak opslorpen.

Maak de bloemkool schoon en snij ze in roosjes van een paar centimeter breed. Spoel ze schoon onder koud water.

tip
De taaie smaakvolle steel van de bloemkool (het hart) kan je bijhouden om het gerecht straks af te werken.

Breng water aan de kook, voeg een snuif zout toe en kook de bloemkoolstukjes 3 minuten. Zet ze weg van het vuur, laat de groente nog een paar minuten in het hete water dobberen en spoel de beetgare roosjes onder een straal koud water.

Pluk de blaadjes en fijnste stelen waterkers en spoel ze in ruim water. Laat de groente uitlekken en bewaar ze om straks de bereiding af te werken.

Snij het stuk rodekool dat je nodig hebt in flinterdunne reepjes.

Zelfgemaakte sambal

Pel de rode uien, snij ze grof en doe ze in de hakmolen. Hak ze zeer fijn. (geen puree!)
Verhit een scheut olijfolie in een pan op een matig vuur en stoof daarin de gehakte uien. Roer af en toe tot het meeste vocht is verdampt.
Schil intussen de gember, pel de look en snij de chilipeper grof. Doe de drie ingrediënten in de hakmolen en laat de machine draaien tot je een pikante pasta overhoudt.
Schep dit ‘goei poeier’ bij de uien en roer. Voeg eerst de geconcentreerde tomatenpuree toe en even later de ketjap manis (een zoete sojasaus)
Laat het sambal-mengsel een paar minuten zacht stoven. Voeg wat zout toe en een scheutje rijstazijn. Roer, proef en zet de zelfgemaakte sambal opzij. Laat de pittige saus afkoelen.

Wokken

Verhit de wok op een stevig vuur. Laat de Oosterse bakpan gerust enkele minuten voorverwarmen.
Schenk een royale scheut arachideolie (1 cm) in de wok en bak de stukken gemarineerde tofoe kort en krachtig, tot ze goudbruin zijn. Draai de tofoe tussendoor eens om en kijk uit voor hete spatten!
Schep de gebakken tofoe op een vel keukenpapier. Giet de olie uit de wok en wrijf de pan schoon met een prop keukenpapier.
Schenk een tweede (meer bescheiden) scheut arachideolie in de wok. Wacht tot de temperatuur van de wok weer op peil is en bak er de bloemkoolroosjes in. Voeg wat versgemalen peper en zout toe. (Roer niet voortdurend in de wok.)
Spoel de takjes koriander en munt. Snipper de kruiden zeer fijn en strooi ¼ van de kruiden over de gebakken bloemkool.
Doe ook de fijne rodekool en sojascheuten in de wok. Meng, laat de groenten een paar minuten bakken en schenk de rest van de tofoemarinade in de wok. Laat de helft van het vocht wegdampen en je kan serveren.

Afwerken en serveren

Serveer de gebakken groenten in een ruime schaal. Leg de waterkers erbovenop.

Schik de gebakken stukken tofoe op de schaal met groenten en strooi wat geroosterd sesamzaad over het gerecht.

tip
Een restje sambal kan je bewaren in de koelkast of vries je huisgemaakte Oosterse saus geportinoneerd in.

Roer de rest van de gehakte koriander en munt door de (deels) afgekoelde sambal. Serveer de hete saus apart.

TIP: Een restje sambal kan je bewaren in de koelkast of vries je huisgemaakte Oosterse saus geportinoneerd in.

Gemarineerde tofoe met verse sambal