Gemarineerde kipfilets met een exotische rijstsla

Kip heeft veel vrienden in de keuken. Iedereen lust de magere filets en ze zijn op ontelbaar veel manieren te combineren tot een heerlijk gerecht. Een beetje Mexico, wat Noord-Afrika en beetje Caraïben… en dan krijg je een zonnige rijstsalade met bonen en ananas en stukjes gebakken gemarineerde kip.

Ingrediënten

  • 4 kippenborst
  • 1 ui
  • 40 g gember
  • 1 chilipeper
  • 2 eetlepel râs al hânout
  • 12 cl rijstazijn
  • 12 cl sojasaus
  • 0 scheutje olijfolie
  • 250 g rijst
  • 1 ui
  • 0.5 rode ui
  • 300 g bonen
  • 0.5 ananas
  • 1 limoen
  • 0 koriander
  • 0 munt
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een (kleine) hakmolen

Partners

Bereiding

De kipfilets marineren

Neem een mengschaal en een kleine hakmolen.
Pel de ui en het stuk gember. Snij beide in grove stukken en doe hetzelfde met de rode chilipeper.
Wie niet van pikant houdt, verwijdert de zaadjes of gebruikt minder chilipeper.
Verzamel de stukken ui, gember en chilipeper in de hakmolen en mix ze tot een pasta.
Voeg de specerijenmengeling ‘ras el hanout’ toe, de donkere sojasaus en de rijstazijn. Meng alles.
Maak de kippenborsten schoon. Snij eventuele restjes kraakbeen of vet weg.
Snij ze in grote identieke stukken. (bv. 5 stukken per borst) Roer ze door de marinade en zet het vlees opzij. Laat de kip minstens een half uur smaken opnemen.
TIP: Je hebt rauw kippenvlees versneden. Spoel je snijplank schoon, om kruisbesmetting te vermijden.

De rijstsalade

Snipper de ui (of een sjalot) zeer fijn.
Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot en fruit de stukjes ui (of sjalot) glazig.
Laat de korrels kort meebakken en schenk het water erbij. (2 delen water op 1 deel rijst)
Gaar de rijst op een zacht vuur, tot al het vocht is opgeslorpt. Laat hem nadien afkoelen. Aarzel niet om de rijst te spoelen onder een straal koud water.
INFO: Wil je het iets eenvoudiger houden, werk dan met kookbuiltjes die je nadien spoelt onder koud water.
Schil de ananas. Snij het vruchtvlees (zonder het taaie hart) in blokjes van een kleine centimeter breed.
Pel de rode ui en snipper hem zeer fijn. Spoel de zwarte bonen onder stromend water.
Verzamel de uisnippers, de ananasblokjes en de zwarte bonen in een ruime meng- of serveerschaal.
TIP: Vind je geen Mexicaanse zwarte boontjes? Gebruik dan rode bonen.
Kruid de salade naar persoonlijke smaak met peper en zout.

Afwerking

Schenk een scheut olijfolie in een ruime braadpan op een matig vuur. Voeg de stukken kip toe, waarrond de marinade kleeft.
Voeg wat marinade toe, zodat de kipstukken pocheren in de saus. Pas zodra al het vocht verdampt is, zullen de kippenfilets bakken. (Blijf in de buurt.)
Bak ze gaar tot in de kern. Vermijd verbranden. Voeg indien nodig een scheutje water toe om de pan te blussen.
Roer de koude rijst door de salade en verdeel er partjes limoen bovenop.
Verdeel de gebakken kip over de rijstsalade en werk het gerecht af met snippers verse munt en koriander.
Gemarineerde kipfilets met een exotische rijstsla