Gemarineerde kalkoenreepjes met broccolisalade

Kalkoen staat lang niet meer enkel op kerstmis op het menu. Het malse en magere vlees is perfect geschikt voor allerlei bereidingen. Dat moest je Jeroens oma niet vertellen: zij was een overtuigd liefhebber. Haar kleinzoon marineert het vlees in een Japans badje van saké, rijstwijn, sojasaus en honing en serveert het met gezonde broccoli.

Het is beter om geen marinade van rauw kalkoenvlees te gebruiken in een koude salade. Eventuele ziektekiemen kunnen geëlimineerd worden door de alcohol en de azijn in het recept, maar dat is niet zeker. Hou het dus veilig.

Ingrediënten

  • 125 milliliter sake
  • 25 cl sojasaus
  • 6 cl mirin
  • 45 g honing
  • 600 g kalkoenfilet
  • 1 broccoli
  • 1 koffielepel bicarbonaat
  • 2 lente-uitje
  • wijnazijn
  • 1 scheutje sesamolie
  • 1 scheutje arachideolie
  • 1 snuifje zout
  • peper
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes

Benodigdheden

Partners

Bereiding

De marinade

Neem een mengschaal of een grote mengbeker om de marinade te bereiden. Schenk er de saké in (rijstwijn), de soyasaus, de mirin en wat stroperige honing. Meng alles even met de garde.Als je geen saké op de kop kon tikken, kan je de rijstwijn vervangen door droge sherry.

Doe meteen een beetje van de marinade in een andere kom om te gebruiken voor de dressing van de salade.

tip
Als je geen saké op de kop kon tikken, kan je de rijstwijn vervangen door droge sherry.

De kalkoen en de broccoli

Snij de kalkoenfilet in reepjes van zo’n halve centimeter breed. Maak nadien je snijplank schoon.
Dompel de reepjes gevogelte onder in de marinade, dek de schotel af met wat vershoudfolie en zet de schaal in de koelkast. Laat de bereiding een half uur rusten.
Vul een kookpot met water, zet het deksel erop en breng het water aan de kook.
Spoel de broccoli schoon en verdeel hem in kleine roosjes. Laat de fijne steeltjes gerust aan de roosjes zitten.
Doe een snuifje bicarbonaat in het kokende water en kook de roosjes broccoli beetgaar. (Bicarbonaat zorgt ervoor dat de broccoli mooi groen blijft.) 2 tot 3 minuten is al genoeg. Giet het kookvocht weg en spoel de broccoli onder koud stromend water.
Maak de lente-uitjes schoon en verwijder het buitenste loof én het wortelstukje. Snij de uien vervolgens in flinterdunne schijfjes. Snij de schijfjes diagonaal voor een oosterse touch.
Haal de marinade met kalkoenreepjes uit de koelkast. Schep het vlees eruit en laat het voldoende uitlekken. Giet de marinade meteen weg.

De vinaigrette

Maak een eenvoudige vinaigrette door het beetje marinade dat je opzij gezet hebt (en dus niet gebruikt hebt voor de kalkoen) te mengen met de rode wijnazijn en de sesamolie. Opmerking: Wees voorzichtig met de hoeveelheid sesamolie en proef regelmatig, want soms kan sesamolie een sterk geroosterde smaak hebben.

Afwerking

Zet een braadpan op een matig vuur en verhit er een scheutje arachideolie in. Bak de reepjes kalkoenfilet tot ze goudbruin en gaar zijn. (Je kan ook een wokpan gebruiken.) Voeg naar smaak een snuifje zout toe en wat peper van de molen.
Doe de roosjes broccoli en de snippers lente-ui in een ruime serveerschaal en schenk er enkele eetlepels van de vinaigrette over. Strooi de geroosterde (zwarte) en de ongeroosterde (bleke) sesamzaadjes erover en meng de sla.
Schep er ten slotte de reepjes gebakken kalkoen bij en serveer het gerecht als een gezonde lauwwarme lunch of als voorgerecht.
Gemarineerde kalkoenreepjes met broccolisalade