Gemarineerde drumsticks met sla en pittige aardappelpartjes

Kip met sla en aardappelen zijn een winnaarstrio. Jeroen maakt een combinatie van smakelijke ‘drumsticks’ - de kuiten van de kip -, met pittige partjes aardappel – wedges, op z’n Engels - en een gemengde groene sla. Ideaal voor wie graag peuzelt aan zo’n lekker stukje kip en tegelijk houdt van een beetje pit in z’n bord.

Ingrediënten

  • 8 drumstick
  • 30 g gember
  • 1 teentje look
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 0 snuifje kippenkruiden
  • 3 eetlepel honing
  • 1 dl olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 800 g aardappel
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 0.5 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 0 chilipoeder
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel zout
  • 0 sla
  • 0 groene kruiden
  • 0 scheutje olie
  • 0 scheutje azijn
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een fijne rasp
  • een vel aluminiumfolie
  • 2 braadsledes

Partners

Bereiding

De kip marineren en bakken

Verwarm de oven voor tot 180°C.
Neem een vlakke mengschaal of braadslede en schenk er een bodem olijfolie in. Strooi er ook een flinke snuif komijnpoeder bij.
Rasp de gele schil van een (onbehandelde) citroen in de schaal en knijp er ook het sap bij. Gebruik enkel de zeste van de dunne gele schil. Het witte deel eronder smaakt te bitter.
Pel de look en plet de teen tot pulp, of rasp hem fijn.
Schil het stukje gember en rasp de vezelige knol. Roer de look- en gemberpulp door de marinade.
Knijp of lepel de honing in de marinade en voeg wat peper van de molen en een snuif zout toe.
Wentel de drumsticks door het zoetzure mengsel en schik ze in de schaal. Bepoeder de stukken kip met wat kippenkruiden.
Dek de schaal met kip af met een vel aluminiumfolie.
Schuif de schaal met drumsticks in de hete oven van 180°C. Bak ze gedurende zo’n 60 minuten. Verwijder na een half uur het vel aluminiumfolie.

De aardappelpartjes

Neem een mengkom om de specerijenmix te maken voor de aardappelpartjes.
Meng het klassieke (milde) paprikapoeder, het gerookt paprikapoeder, het currypoeder en wat pikant chilipoeder.
Gerookt paprikapoeder koop je in de speciaalzaak, op de markt of tijdens een reis naar Spanje. Gebruik een hoeveelheid van het ‘hete’ chilipoeder naar persoonlijke smaak.
Voeg voldoende zout toe en wat olijfolie. Roer tot je een kleverig papje krijgt.
Gebruik aardappelen die ongeveer even groot zijn. Spoel ze schoon en snij de knollen ongeschild in kwartjes (wedges).
Schik de aardappelpartjes in een braadslede. Druppel de pittige olie erover en roer. Zorg dat er een laagje specerijen kleeft rond elk stukje aardappel.
Schuif ook de schaal met wedges in de oven van 180°C. Gaar ze gedurende zo’n 45-50 minuten, tot de aardappelen geroosterd zijn.

De gemengde sla

Kies je favoriete bladgroenten en spoel de blaadjes schoon in ruim water. Gebruik bv. kropsla, eikenbladsla of radicchio.
Geef de sla extra smaak met snippers verse kruiden, zoals platte peterselie, een beetje dragon, bieslook en/of munt.
Werk ze af met een likje olijfolie en wat azijn. Kruid de sla met een beetje peper van de molen en wat zout.

Serveren

Verdeel de drumsticks onder de gasten. Vul de borden aan met kruidige wedges en een portie kraakverse sla met groene kruiden.
Gemarineerde drumsticks met sla en pittige aardappelpartjes