Gele curry met hondshaai, groenten en wilde rijst

Zet eens hondshaai op het menu en je zal snel overtuigd zijn dat dit een perfect stukje vis is om allerhande lekkere bereidingen mee klaar te maken. Het visvlees is stevig en dus zeer geschikt om het te garen in een stoofpot of een curry. Bovendien is de hondshaai ook een uitstekend alternatief voor liefhebbers van paling.

Wie een beetje tijd investeert in de voorbereiding van de groenten kan aansluitend heel vlot verder werken en snel een smakelijke en complete visbereiding serveren. ‘Jaws’ in je bord? Het kan en ‘t is verrassend lekker.

 

Ingrediënten

  • 800 g hondshaai
  • 250 g rijstmengeling
  • 6 stengel selder
  • 1 stengel prei
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 2 takje tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 0 kurkuma
  • 1 eetlepel currypasta
  • 4 dl witte wijn
  • 1 dl room
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Gele curry met hondshaai, groenten en wilde rijst

Versnij eerst de meeste groenten en verzamel ze in een schaal.

Snij het donkerste loof en het wortelstuk van de prei, en snij de groente overlangs in twee. Spoel de stukken prei onder stromend water, tot de laatste zandkorrel verdwenen is.

Snij elke halve prei eerst overlangs in lange en brede repen en vervolgens in stukjes van zo’n halve centimeter breed. (brunoise)

Spoel de selderstengels schoon en snij ze overlangs in repen. Snij de selderlinten in kleine stukjes, zoals de prei.

Schil de wortel. Snij de groente eerst overlangs in brede plakken, vervolgens in lange repen en tenslotte in kleine blokjes. Hou de verzameling van fijne groenten even opzij.

Breng een pot met water aan de kook om straks de rijstbuiltjes te garen.

Pel de ui en snij hem overlangs in twee. Snij nu elke halve ui in fijne snippers. Pel de teen look en plet hem tot pulp.

Snij het stuk ontvelde hondshaai in moten van zo’n 3 tot 4 centimeter breed.

Verhit een scheut olijfolie in een ruime stoofpot of een pan met hoge opstaande rand. Zet het vuur matig.

Bak de stukken vis een paar minuten in de hete olie. Kruid de vis met peper van de molen en wat zout. Geef de moten haai enkel wat kleur en schep ze vervolgens uit de pot. De vis hoeft niet gaar te zijn.

Doe de snippers ui in dezelfde pot of pan en stoof ze glazig. Voeg wat olijfolie toe als er vetstof ontbreekt en roer regelmatig.

Nu gaan de rest van de fijne groenten de pot in. Stoof ze enkele minuten op een zacht vuur. Roer regelmatig.

Voeg wat gele currypasta toe en zorg voor extra kleur door er een flinke snuif kurkumapoeder over de groenten te strooien. Roer en laat de Oosterse kruiden heel kort meestoven.

Leg de stukken kortgebakken hondshaai opnieuw in de pot met groenten. Schenk er ook de wijn bij en voeg laurierblad en tijm toe. De wijn kan je vervangen door visfumet.

Laat de meeste alcohol wegdampen uit de saus en schenk er dan de room bij. Roer, zet het deksel gekanteld op de pot en laat de visbereiding nog 10 tot 15 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Verzamel de gare rijst in een schaal.

Serveer op elk bord een portie rijst, leg er enkele mootjes hondshaai op en lepel er currysaus met groenten over.

Gele curry met hondshaai, groenten en wilde rijst