Gelakte ribben met sweet chiliketchup

Een aperitiefhapje om van te dromen. Jeroen eet ribbetjes heel graag op deze manier: geserveerd als aperitiefhapje met een sweet chiliketchup om in te dippen. Heerlijk! 

Ingrediënten

  • 1 kg varkensrib
  • 2 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel esdoornsiroop
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel Ketjap Manis
  • 1 flinke snuif gerookt paprikapoeder
  • 1 flinke snuif vijfkruidenmengeling
  • 1 flinke snuif lookpoeder
  • 50 g gember
  • 1 ajuin
  • enkele limoenblaadje
  • 3 teentje look
  • 1 rode chilipeper
  • 160 g kristalsuiker
  • 1 dl water
  • 2 stengel citroengras
  • 3 tomaat
  • 1 scheutje vissaus
  • 140 g tomatenpuree
  • 1 dl natuurazijn
  • 1 eetlepel maïzena
  • 0.25 daikon
  • 6 lente-uien
  • 1 flinke scheut dragonazijn
  • 1 scheutje sesamolie
  • sesamzaadjes

Benodigdheden

  • Een blender
  • een zeef
  • een borsteltje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De ribben

Verwarm de oven voor op 150°C.

Maak een insnijding in het vlees en verwijder het vlies. 

Doe de ketchup met de mosterd, de esdoornsiroop, de sojasaus en de ketjap manis in een mengkommetje. Meng alles goed onder elkaar. Dit wordt de marinade voor het vlees.

Breng de marinade op smaak met het paprikapoeder, de vijfkruidenmengeling en het lookpoeder.

Leg de ribbetjes op een ovenplaat met een stuk bakpapier of op een siliconenmatje. Bestrijk ze met de marinade en schuif de ovenplaat 60 minuten in de voorverwarmde oven. Smeer het vlees af en toe bij met wat extra marinade tijdens het bakken.

De sweet chiliketchup

Schil het stuk gember en pel de ajuin. Snijd beide ingrediënten in grove stukken en doe in de beker van de blender.

Scheur er enkele limoenblaadjes bij. Pel de teentjes look en snijd de chilipeper grof (met zaadjes) en voeg ook toe aan de blender.

Doe de suiker in een ruime pot en schenk er een scheut water bij.

Breng de suiker aan de kook. Roer niet in de kokende suiker.

Snijd het citroengras grof. Verwijder de kroontjes uit de tomaten en snijd ook deze grof. Doe de tomaten en het citroengras in de beker van de blender.

Voeg er nog een scheutje vissaus aan toe en mix tot een pulp.

Voeg er de tomatenpuree aan toe en mix een laatste keer door elkaar.

Schep het gehakte mengsel bij de kokende karamel, zodra deze begint te verkleuren. Roer nu pas in de saus.

Giet er de azijn bij en laat de ruwe chiliketchup minstens 20 minuten inkoken op een matig vuur.

Lak de ribbetjes opnieuw met de marinade.

Zeef de ingekookte chiliketchup.

Breng de gezeefde saus opnieuw aan de kook in een hoge pan.

Doe een scheutje koud water in een beker en schep de maïzena erbij. Roer tot het bindmiddel opgelost is. Schenk dit bij de sweet chiliketchup en roer met de garde tot de saus gebonden is. Schenk de saus in een mengkom en laat afkoelen. Laat daarna verder afkoelen in de koelkast.

Lak de ribbetjes opnieuw met de marinade.

De salade

Snijd de daikon tot fijne reepjes. Snijd de lente-uien in stukjes. Doe beide groenten in een kom.

Breng op smaak met de dragonazijn, de sesamolie en de sesamzaadjes.

Mix de ketchup opnieuw in de blender. (optioneel)

Haal de ribben uit de oven wanneer ze gaar en zacht zijn. Snijd ze in stukken.

Doe de salade in een kommetje en plaats op de lange serveerschaal. Leg het vlees er willekeurig bij. Giet de sweet chiliketchup in een kommetje en plaats op de schaal. Doe nog wat van de ketchup over de ribbetjes en smakelijk!

Gelakte ribben met sweet chiliketchup