Gekonfijte aardappel met gerookte makreel en veldsla

Confijten wil zoveel zeggen als ‘traag garen’. Wat geduld levert meestal extra smaak op, en dat geldt òòk voor dit aardappelgerecht. We serveren aardappelgerechten maar zelden als voorgerecht, dus maakt Jeroen graag eens een uitzondering op de ‘regel’. Het is puur genieten van vastkokende aardappelen met gerookte vis, een verse sla en een koud, kruidig sausje.

Ingrediënten

  • 8 aardappel
  • 350 g gerookte makreel
  • 100 g veldsla
  • 2 teentje look
  • 0.5 bussel bieslook
  • 2 takje tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 steranijsje
  • 1 chilipeper
  • 0.5 citroen
  • 150 g zure room
  • 1 wasabi
  • 5 dl olijfolie
  • 1 peper
  • 1 zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Gekonfijte aardappel met gerookte makreel en veldsla

Schil de vastkokende aardappelen.

Schenk de grote hoeveelheid olijfolie in een middelgrote pot of steelpan (met deksel). Voeg takjes tijm, een tak rozemarijn, blaadjes laurier, een steranijs, een gedroogd chilipepertje, en de gekneusde tenen look toe.

Kruid de olie met zout en wat peper. Verhit ze op een matig vuur. Vermijd dat de olie kokend heet wordt, maar laat alle ingrediënten gerust zacht pruttelen.

Snij de aardappelen in dikke schijfjes. (ongeveer 1,5 cm breed). Doe ze in de olie en zet het deksel op de pot. Zet het vuur zacht en confijt ze in zo’n 12 tot 15 minuten. Controleer regelmatig de gaarheid.

Spoel de blaadjes veldsla in ruim water. Doe het voorzichtig en laat ze nadien uitlekken.

Doe de zure room in een mengschaal en voeg een voorzichtig toefje wasabi toe. Proef en voeg naar smaak meer van de scherpe Japanse sushi-mosterd toe.

Werk de dressing af met een beetje citroen- of limoensap en een snuifje zout.

Snipper de pijpjes bieslook piepklein en roer het groen door de koude saus.

Pluk het vlees van de gerookte makreel los. De graat kan je in één vlotte beweging verwijderen. Controleer zorgvuldig of er nog kleine (zij)graatjes in de pluksels visvlees achterbleven.TIP: Kies gerust voor je favoriete gerookte vis. Bv. gerookte forel, haring…

Laat de geconfijte aardappelen uitlekken. De kruidige olijfolie kan je nog hergebruiken!

Serveer op elk bord een hoopje veldsla, schik er enkele stukjes geconfijte aardappel over en werk het voorgerecht af met stukjes gerookte vis en een paar lepels van de dressing .

Gekonfijte aardappel met gerookte makreel en veldsla