Gehaktbrood met zwarte pens, appelmoes  en gebakken aardappelen

Een goeie beenhouwer herken je aan zijn pensen. Jeroen kiest deze keer voor zwarte pensen, die hij verwerkt in een stevig gehaktbrood. Voldoende groot uiteraard, want een restje smaakt de volgende dag altijd heerlijk op een boterham.

 
Het versgebakken gehaktbrood proeft het lekkerst bij een simpele verse appelmoes en gebakken patatjes.
 
 

Ingrediënten

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 2 pens
  • 50 g paneermeel
  • 2 sjalot
  • 2 ei
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 scheutje olijfolie
  • boter
  • peper
  • zout
  • 1 kg stoofappel
  • suiker
  • 800 g aardappel

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Gehaktbrood met zwarte pens, appelmoes en gebakken aardappelen

Schil vastkokende aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout. Laat ze nadien afkoelen.
Snipper de sjalotten in kleine stukjes.
Verhit een klontje boter en stoof de snippers tot ze licht gebakken zijn. (Rauwe sjalot in het gehakt verwerken smaakt niet zo lekker.)
Doe het gehakt in een mengschaal, samen met de eieren en plet de mengeling met een vork.
Voeg paneermeel toe en de gestoofde sjalotsnippers. Lepel er de scherpe mosterd bij en meng alles met zorg.
Proef of het gehaktmengsel voldoende gekruid is. Voeg naar smaak meer mosterd toe en/of peper en zout.
Verwijder het vel van de zwarte pensen. Verbrokkel de pensenvulling in de kom met gehakt. Plet de stukjes pens doorheen het gehakt.
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Stort het vleesmengsel uit en bol het tot een fors gehaktbroodje. Met natte handen gaat het eens zo gemakkelijk.
Smelt een klont boter in een ruime braadpan op een matig vuur. Voeg ook een scheutje olijfolie toe. Leg het gehaktbrood in de sissense boter met olie en geef het een korstje onder en boven.
Opm: Wees voorzichtig als je het grote vleesbrood omdraait. Vetspatten kunnen brandwonden veroorzaken.
Leg het gehaktbrood in een ovenschaal, verdeel er enkele klontjes boter op en schuif het in de oven van 180°C. Bak het vlees gedurende zo’n 45 minuten, tot het gaar maar sappig is.
Schil de appelen en snij het vruchtvlees in grove stukken. Smelt boter in een stoofpot en doe de appelen erbij. Roer en voeg even later een bodem water toe, zet het deksel gekanteld op de pot en stoof het fruit zacht.
Roer de appelmoes en proef of je wat suiker dient toe te voegen.
Smelt boter in een pan op een stevig vuur. Snij de afgekoelde aardappelen in hapklare stukken of schijfjes. Bak ze goudbruin in de boter. Kruid de aardappelen naar smaak met peper en zout. (De stukken vastkokende aardappel zullen niet snel verbrokkelen tijdens het bakken.)
Snij het gehaktbrood in plakken van een centimeter dik. Gebruik een groot en scherp koksmes. Serveer het vlees met de gestoofde appelen en een flinke schep gebakken aardappelen.
Lepel naar smaak nog een beetje scherpe mosterd op de borden.
Gehaktbrood met zwarte pens, appelmoes  en gebakken aardappelen