Gehaktbrood met uiensaus, kropsla en gekookte aardappelen

Gehakt is wellicht een van de populairste vleesproducten. Het is budgetvriendelijk en bovendien ideaal om creatief mee te zijn. Jeroens gehaktbrood met een eenvoudige, smaakvolle ajuinsaus en frisse sla zal gegarandeerd in de smaak vallen bij jong en oud.

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt
  • 120 g paneermeel
  • 1 teentje look
  • 0.5 bussel peterselie
  • 2 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • boter
  • 2 ei
  • 10 aardappel
  • zout
  • 3 ui
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 dl bruine fond
  • 1 scheutje rode wijn
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • zwarte peper
  • zout
  • 1 kropsla
  • 1 sjalot
  • 0.5 bussel bieslook
  • olijfolie
  • azijn

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het gehaktbrood

Verwarm de oven alvast op 170 °C. Neem een grote schaal en meng het gehakt met de eieren, het paneermeel en een fijn geplet teentje look.

Kies een scherp mes en hak de peterselie, de rozemarijn en de tijm zeer fijn. Voeg de kruiden toe aan het gehaktmengsel.

Kneed flink en breng alles op smaak met peper van de molen en wat zout.

Haal het gehaktmengsel uit de schaal en vorm er een stevig broodje van.

Smelt een klont boter in een hete pan en bak het gehaktbrood aan elke zijde aan, tot het een goudgeel korstje krijgt. Hou de pan en het braadvocht bij!

Leg het gehaktbrood in een vuurvaste ovenschaal, schik er enkele klontjes boter op. Laat het 40 minuten bakken in de hete oven op 170°C.

De aardappelen

Kook intussen de aardappelen gaar in gezouten water. Giet af zodra de knollen gaar zijn.

De uiensaus

Over naar de saus. Snij de uien in halve ringen en bak ze bruin in dezelfde pan als het gehaktbrood.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Bestrooi de uien met wat bloem en laat het mengsel nog enkele minuutjes verder bakken. Roer regelmatig even om.

Blus de pan met een scheut rode wijn en voeg de tijm en de laurier toe. Laat de wijn bijna volledig uitkoken en giet er dan de bruine fond bij.

Laat het geheel nog even inkoken en breng op smaak met wat zwarte peper en zout.

De sla

Het gehaktbrood en de saus serveren we met een frisse eenvoudige sla. Was de kropsla onder stromend water en verwijder de buitenste bladeren. (Indien nodig kan je de sla wat versnijden.)

Snij de sjalot in fijne ringen en versnipper de bieslook.

Meng de sjalot en de bieslook onder de sla en voeg de olijfolie, een scheutje azijn, en peper en zout toe.

Gehaktbrood met uiensaus, kropsla en gekookte aardappelen