Gehaktbrood met ham, spinazie en abdijkaas

In de categorie ‘creatief met gehakt’ waagt Jeroen zich aan een (doordacht) experimentje. Midden in een klassiek gehaktbrood verstopt hij een rol van gekookte ham, gevuld met verse spinazie en Belgische abdijkaas. Op die manier wordt een klassiek gerecht plots iets bijzonders. Met wat eenvoudige gekookte aardappelen en lekkere kropsla erbij, zet je een gerecht op tafel dat gegarandeerd een lading complimenten oplevert.

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt
  • 2 sneetje kookham
  • 1 sneetje abdijkaas
  • 200 g spinazie
  • 1 teentje look
  • 1 brood
  • 0.5 dl melk
  • 0.5 bussel peterselie
  • 1 takje rozemarijn
  • tijm
  • boter
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 1 ei
  • 1 krop sla
  • 1 sjalot
  • bieslook
  • olijfolie
  • natuurazijn
  • peper
  • zout
  • 800 g aardappel
  • zout

Benodigdheden

  • een rechthoekige hoge bakvorm
  • een keukenpenseel of een vel keukenpapier
  • een zeef
  • een beetje scherpe mosterd

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het gehaktbrood

Snij de korsten van het brood en snij het broodkruim in dobbelstenen. Giet de melk in een mengschaal en week er het brood in. Meng het tot een papje.

Doe het gehakt in de schaal, samen met een ei.

Spoel de rozemarijn, de tijm en de peterselie. Rits de blaadjes van de rozemarijn en de tijm. Snij alle groene kruiden zo fijn mogelijk en doe ze bij het gehakt.

Voeg een beetje peper en zout toe en was je handen. Kneed alle ingrediënten met de hand tot een vast, maar voldoende sappig vleesmengsel.

Neem de bakvorm en smeer de binnenzijde in met een beetje (olijf)olie. Gebruik hiervoor een keukenpenseel of een vel keukenpapier.

Stort het gehaktmengsel in de vorm en druk het aan.

Maak een langwerpige diepe holte in het gehaktmengsel. Doe een deeltje van het gehakt opnieuw in de mengschaal en hou het opzij. In de holte leggen we straks het hamrolletje.

Spoel de spinazie in ruim water. Verwijder te taaie stelen en laat de groente goed uitlekken.

Verwarm een ruime (diepe) pan op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.

Pel de look en kneus de teen. Prik de look op een vork.

Leg de propere en uitgelekte spinazieblaadjes in de bruisende boter. Roer door de spinazie met de ‘lookvork’. Zo krijgt de bladgroente een subtiel lookaroma.

Verwarm de oven voor op 180°C.

De spinazie is zeer snel gaar. Stort ze in een zeef en laat het kookvocht weglekken.

Kruid de groente met een beetje vers geraspte nootmuskaat, wat peper van de molen en een snuifje zout.

Snij het zwoerd van de sneetjes gekookte ham.

Drapeer de sneetjes kookham over het kuiltje in het gehaktmengsel. Let erop dat je de randen van de sneetjes ham later kunt dichtplooien over de vulling van kaas en spinazie.

Snij de korstjes van de kaas en verdeel de abdijkaas over de holte in het gehaktmengsel.

Verdeel de spinazie bovenop de kaas en plooi de randjes van de kookham over de spinazie heen.

Bedek het gevulde hamrolletje met de rest van het gehaktmengsel.

Maak je handen even nat en glijd ermee over het gehaktbrood. Zo krijgt het een egaal oppervlak. (Met dank aan Peter Goossens voor de tip.) Verdeel ook enkele klontjes boter over de schotel.

Zet het gehaktbroodje in de hete oven van 180°C. Bak het gedurende minstens 30 minuten. (Let op: Elke oven is anders. Controleer de garing.)

Schil intussen de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Je kunt aansluitend de groene salade bereiden.

De salade

Spoel de kropsla in ruim water en pluk de blaadjes los. Vooral het knapperige hartje van de sla is enorm lekker.

Pel de sjalot en snipper ze zeer fijn. Hak wat bieslook in piepkleine stukjes.

Doe de uitgelekte sla en de snippers sjalot en bieslook in een slakom. Druppel er wat olijfolie of sla-olie over en een scheutje natuurazijn.

Kruid de salade met wat peper van de molen en een beetje zout. Meng voorzichtig.

De afwerking

Serveer een dikke plak van het versgebakken gehaktbrood met een portie groene salade en gekookte aardappelen.

Strooi een beetje grof zout (bv. fleur de sel) over de dampende aardappelen.

Een lepeltje scherpe mosterd smaakt er heerlijk bij.

Gehaktbrood met ham, spinazie en abdijkaas