Gehaktbrood met Belgische kaas

In dit gehaktbrood zitten stukjes smeuïge Belgische kaas die er uitlopen wanneer je het vlees in plakken snijdt. Jeroen koos voor Pas de Rouge van kaasmakerij Het Hinkelspel uit Gent. Het is een abdijkaas van rauwe melk met een gewassen korst die niet is bijgekleurd. De roodbacterie geeft hem zijn typische kleur. Omdat het een jonge kaas is, hoef je de korst niet weg te snijden. Geef er klassiek bereid witloof en aardappelpuree bij.

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt
  • 250 g Belgische kaas
  • 2 eetlepel mosterd
  • 100 g paneermeel
  • 1 koffielepel nootmuskaat
  • klontje boter
  • snuifje zout
  • peper
  • 1 ei
  • 1 kg aardappel
  • 1 dl melk
  • boter
  • nootmuskaat
  • snuifje zout
  • 8 witloof
  • 250 milliliter water
  • snuifje zout
  • peper
  • 2 ei

Benodigdheden

  • een pureestamper
  • een ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Het gehaktbrood

Verwarm de oven voor tot 185 °C.

Meng het gehakt met mosterd, ei en broodkruim. Breng op smaak met nootmuskaat en eventueel een snuifje zout en wat peper.

tip De gehaktmengeling moet goed bewerkbaar zijn. Dat betekent dat je er balletjes van kan rollen zonder dat het vlees nog aan je handen plakt. Voeg eventueel wat paneermeel toe als het nog kleeft.

Snijd de kaas met korst in blokjes.

Meng de kaas door het gehakt.

Duw de buitenste blokjes kaas goed in het gehakt. Vorm met natte handen een egaal brood en leg het in een ovenschaal.

Leg enkele klontjes boter op het gehakt en zet in de voorverwarmde oven. Laat 50 tot 60 minuten bakken.

De aardappelpuree

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water.

De witloof

Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van het witloof. Snijd het in grote stukken.
Smelt een klontje boter in een pan en leg er het witloof in. Giet er 250 ml water bij, zet een deksel op de pan en laat gaar stoven.

Afwerken en serveren

Giet de aardappelen af. Plet ze tot een smeuïge aardappelpuree met melk, een klontje boter en 2 eierdooiers. De eiwitten kun je invriezen voor later gebruik.

Breng de aardappelpuree op smaak met zout en nootmuskaat.
Laat het witloof nog even bakken als het vocht is weg gekookt. Kruid met peper en zout.
Haal het gehaktbrood uit de ovenschaal met een paletmes en leg het op een snijplank. Snijd het in plakjes en serveer met witloof en puree. Geef er eventueel wat pickles of mosterd bij.
Gehaktbrood met Belgische kaas