Gehaktballetjes met tomatensaus, zilverrijst en plattekaas

Balletjes in tomatensaus kent iedereen wel, maar met dit recept maken we het iets specialer, we gaan namelijk de Indiase toer op! Bij de Indiase keuken denken we aan veel geuren, smaken en vooral ook aan pittig eten. Met kruiden als garam masala, chilipeper, fenegriek, venkelzaadjes en laurier is er aan smaak en geur geen gebrek in dit recept. De puree of de frietjes worden in dit gerecht vervangen door heerlijke zilvervliesrijst. De op smaak gebrachte plattekaas geeft het gerecht een frisse smaak. 

Ingrediënten

  • 3 ajuin
  • olijfolie
  • 500 g zilvervliesrijst
  • peper
  • keukenzout
  • water
  • een scheutje water
  • arachideolie
  • 800 g gehakt
  • 2 eierdooier
  • 2 eetlepel gehaktkruiden
  • koriander
  • gember
  • 2 teentjes look
  • een halve chilipeper
  • 3 eetlepel garam masala
  • 1 fles passata
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 koffielepel venkelzaad
  • 1 koffielepel fenegriek
  • een snuif grof zout
  • 3 eetlepel plattekaas
  • een halve citroen

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de uien en snijd er 1 fijn. Stoof die ene ui aan in een pot met olijfolie met 1 hoeveelheid rijst. Laat de ui en de rijst kort samen stoven met zout en peper.

Blus vervolgens met 2 hoeveelheden water, voeg wat laurier toe en laat verder stoven op een zacht vuur met het deksel op

Zet de wok op het vuur met arachideolie en snijd 1 ui in halve ringen en bak ze.

Doe het gehakt in een mengkom samen met 1 fijngesneden ui, 2 eigelen, de gehaktkruiden en de fijngesneden koriander (of peterselie). Meng kort.

Rasp een stuk gember (naargelang smaak) bij de gebakken ui, met look, chilipeper en 2 eetlepels garam masala. Voeg tot slot nog een scheutje water toe.

Rol ballen van het gehakt en bak ze krokant in een pan met arachideolie.

Doe de passata bij de ui samen met de fijngesneden tijm en laurier en laat de gebakken balletjes verder garen in de saus.

Rooster de venkelzaadjes en de fenegriek. Vermaal ze nadien in de vijzel tot de poeder met een snuif grof zout.

Doe de plattekaas in een mengkommetje met het sap van de halve citroen. Meng daaronder de garam masala en de gemalen zaadjes.

Serveertip: schep wat rijst op een bord samen met de balletjes met saus, daarnaast komt een grote toef platte kaas. Werk af met koriander, krokante uitjes en/of chili.

Gehaktballetjes met tomatensaus, zilverrijst en plattekaas