Gehaktballetjes met spek en seldersaus

Gehaktballetjes met seldersaus zijn een klassieker van Jeroens vrouw. Hij maakt een variatie door ze met tagliatelle te serveren en de saus extra romig te maken met room en kruidenkaas. De lavas gebruikt hij in de gehaktballetjes. Je vindt het kruid niet altijd in de winkel, maar je kan het heel gemakkelijk zelf kweken in de tuin. Het heeft een sterke seldersmaak.

Ingrediënten

  • boter
  • 200 g spek
  • 2 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bleekselder
  • enkele takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • 2 eetlepel bloem
  • 2 dl witte wijn
  • 3 dl water
  • peper
  • selderzout
  • room
  • 150 g kruidenkaas
  • 600 g gemengd gehakt
  • 2 eierdooier
  • 50 g paneermeel
  • enkele takjes lavas
  • 1 sjalot
  • boter
  • 500 g tagliatelle
  • 0.25 bussel peterselie

Benodigdheden

  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk

Partners

Bereiding

De seldersaus

Smelt een klont boter in een pan. Snijd het spek in reepjes en bak het in de boter.

Pel en snipper de sjalotten. Stoof ze mee aan met het spek.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Stoof de knoflookpulp mee aan.

Maak de selder schoon en snijd de stengels in niet te kleine stukken. Stoof de selder met de rest van de groenten en het spek.

Bind de tijm, rozemarijn en laurier samen met keukentouw tot een bouquet garni.

Strooi de bloem over de groenten (singeren). Laat even mee bakken.

tip
Door bloem over de groenten te strooien, kan je extra veel saus maken zonder te veel room te gebruiken. Je kunt de saus ook binden met beurre manie. Die maak je door eenzelfde hoeveelheid boter met bloem te mengen en op het einde door de saus te mengen.

Blus met de witte wijn en laat volledig droogkoken. 

Leg het bouquet garni mee in de pot en giet er het water bij. Kruid met peper en selderzout. Doe een flinke scheut room en de kruidenkaas bij de saus. Laat garen op een zacht vuur.

De gehaktballetjes

Meng het gehakt met de eierdooiers en het paneermeel in de keukenmachine.

Snijd de lavas fijn. Pel en snipper de sjalot. Kneed ze door het gehakt.

Rol kleine gehaktballetjes. Smelt een klont boter in een pan en bak de gehaktballetjes in de boter.

Afwerken en serveren

Kook de tagliatelle gaar in gezouten water.

Snipper de peterselie fijn.

Doe de gebakken gehaktballetjes bij de seldersaus en laat nog even mee garen.

Serveer de pasta met de seldersaus met gehaktballetjes. Werk af met gesnipperde peterselie.

Gehaktballetjes met spek en seldersaus