Gehaktballetjes met pindasaus en gebakken rijst

Dit is een gerecht waar de kinderen van zullen smullen. Jeroen maakt gehaktballetjes in pindasaus met gebakken rijst. Wie thuis met moeilijke eters zit, kan de koriander in dit recept gewoon schrappen.

Ingrediënten

  • 200 g rijst
  • 600 g gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 0.5 bussel koriander
  • peper
  • zout
  • 1 sjalot
  • 50 g paneermeel
  • 1 teen knoflook
  • arachideolie
  • 4 dl kokosmelk
  • 1 stengel citroengras
  • 3 eetlepel pindakaas
  • een scheutje vissaus
  • 2 eetlepel rijstazijn
  • 2 eetlepel ketjap
  • arachideolie
  • 2 sjalot
  • 30 g gember
  • 4 ei
  • 1 paksoi
  • 0.5 limoen

Benodigdheden

  • een garde
  • een wokpan
  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stort het gehakt in de mengkom van de keukenmachine. Breek het ei bij het vlees.

Snipper de takjes koriander fijn. Doe de snippers bij het gehakt. Breng op smaak met peper en zout.

Pel de sjalot en snijd hem fijn. Voeg de sjalot en het paneermeel toe en laat de keukenmachine draaien.

Rasp er een half teentje look bij.

Verwarm een scheut arachideolie in een hoge pan op een matig vuur.

Rol het vleesmengsel tot gehaktballen met een diameter van ongeveer 3 à 4 cm.

Kleur de balletjes rondomrond goudbruin in de olie, maar bak ze nog niet gaar. Schep de balletjes uit de pan en zet ze even aan de kant. Giet ook het vet uit de pan.

Breng de kokosmelk aan de kook in dezelfde pan.

Kneus de stengel citroengras zo hard als je kan, snijd hem in de lengte doormidden en doe de smaakmaker bij de kokosmelk.

Voeg ook de pindakaas toe. Roer voorzichtig los met een garde.

Schenk er een scheutje vissaus, rijstazijn en ketjap manis bij. Roer opnieuw met de garde. Vis het citroengras uit de saus.

Giet de rijst af en laat uitlekken.

Schep de balletjes opnieuw in de pan met de saus. Zet de pan op het vuur en laat het vlees verder garen.

Het garnituur

Verhit een scheut arachideolie in een wokpan.

Pel de sjalotten en snijd ze in halve ringen. Bak ze in de olie.

Schil de gember en rasp hem erbij. Doe er ook het resterend stukje look bij.

Breek de eieren in een apart kommetje en klop ze los. Giet de losgeklopte eieren in de wokpan.

Was de paksoi en snijd de groente in repen. Doe de reepjes paksoi en de rijst in de wok. Schep alles door elkaar.

Afwerken en serveren

Knijp het sap van de limoen bij de saus.

Schep een lepel gebakken rijst met paksoi op je bord. Serveer met een aantal balletjes naar keuze en de pindasaus. Werk eventueel af met wat verse koriander.

Gehaktballetjes met pindasaus en gebakken rijst