Gehaktballetjes met andijviestamppot en picklessaus

In februari 2022 mocht Jeroen de Johannes Van Damprijs in ontvangst nemen, een Nederlandse award voor mensen met een exceptionele bijdrage aan de culinaire wereld. Met dit gerecht maakt Jeroen het lievelingsgerecht klaar van Johannes Van Dam: gehaktballetjes met een stamppot van andijvie. Een heerlijk eerbetoon aan de beroemde Nederlandse gastronoom met een Dagelijkse kost twist.

Ingrediënten

  • 1 kg frietaardappelen
  • een klontje boter
  • een klont boter
  • 200 g ontbijtspek
  • 1 ajuin
  • 1 teentje look
  • 600 g gemengd gehakt
  • een snuif gehaktkruiden
  • 30 g paneermeel
  • 3 dooier
  • 1 sjalot
  • 1 andijvie
  • 1 een klont boter
  • 4 eetlepel pickles
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl room
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • een scheutje melk
  • een snuif nootmuskaat

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en breng ze in een pot gezouten water aan de kook. Laat een klontje boter smelten in een pan. Snijd het spek fijn en bak het krokant in de hete boter.

Pel de ui, snipper ze fijn en voeg ze toe aan het spek. Pel een teentje look en rasp het bij het spek en de ui.

Doe het gehakt met de gehaktkruiden en een dooier in de kom van de keukenmachine en laat de machine draaien. Voeg het gebakken spek en de ui eraan toe.

Laat een nieuw klontje boter smelten in een pan, rol balletjes van het gehakt en bak de balletjes goudbruin in de boter.

Pel de sjalot voor de saus en snipper het fijn. Snijd de bladeren van de andijvie, ga met een mes door de bladeren en was alles grondig. Laat de andijvie goed uitlekken of zwier hem droog.

Schep de gebakken balletjes uit de pan en giet de vetstof weg. Laat een nieuw klontje boter smelten in de pan en stoof de sjalot erin aan. Giet ondertussen de aardappelen af en droog ze even op het vuur

Voeg de pickles toe aan de sjalot en blus het met de witte wijn.  Voeg de room, de tijm en de laurier eraan toe en laat de saus even inkoken. Voeg de melk, een klontje boter en de dooiers toe aan de aardappelen en kruid ze met peper, zout en nootmuskaat.

Ga met een pureestamper door de aardappelen. Meng de andijvie onder de aardappelen en zet de pot nog even op het vuur. Leg de gehaktballen in de saus, zet er een zacht vuurtje onder en zet een deksel op de pan. Laat de gehaktballetjes nog even verder garen.

Schep een flinke lepel stamppot op een bord en schep er wat balletjes met saus bij.

Gehaktballetjes met andijviestamppot en picklessaus