Gehaktballetjes in tomatensaus met ei en puree

Nog eens een echte klassieker op het menu: balletjes in tomatensaus! Jeroen maakt een mooie gezeefde en gemixte saus zoals hij ze leren maken heeft op de hotelschool. Met weinig andere groenten, heerlijk sappige San Marzano tomaten en een stuk spek voor smaak. Op het einde voegt Jeroen er nog geprakte hardgekookte eieren aan toe, net zoals zijn vader dat vroeger deed. Een klassieker met toch een eigen touch!

Ingrediƫnten

  • 1 kg aardappelen
  • 2 ajuin
  • 2 wortelen
  • 2 stengels selder
  • 200 g gerookt spek
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 3 tomaten
  • 2 teentjes look
  • 70 g tomatenpuree
  • 1.5 liter kalfsbouillon
  • 2 eetlepel bloem
  • 4 ei
  • 800 g gemengd gehakt
  • 1 sjalot
  • een halve bussel peterselie
  • 4 eierdooier
  • flinke snuif gehaktkruiden
  • een flinke klont boter
  • 50 g boter
  • scheutje melk
  • nootmuskaat

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideoā€™s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en breng ze aan de kook in gezouten water.

Pel de uien en snijd ze grof alsook de wortelen en de selder. Laat wat olie heet worden en stoof de groentjes aan. Bij de groentjes komt ook grofgesneden spek. De kruiding bestaat uit tijm en enkele blaadjes laurier.

Snijd de San Marzano tomaten in grote stukken en voeg ze toe aan de andere groentjes en het spek. Vervolgens komt er nog grofgesneden look bij.

Voeg de tomatenpuree eraan toe en bestrooi met de bloem. Roer alles goed onder elkaar. Schep het vet van de bouillon en giet ze vervolgens bij de groenten. Laat alles verder koken.

Kook de eieren hard. Dat kan in dezelfde pot waarin de aardappelen aan het koken zijn. Haal de eieren na 10 minuten uit het kokende water en laat ze afkoelen.

Doe het gehakt in een mengkom. Snijd de sjalot en peterselie fijn en doe ze bij het gehakt. Voeg er ook nog eierdooiers en gehaktkruiden aan toe en meng alles goed onder elkaar.

Rol balletjes van het gehakt, laat wat boter smelten in een pan en bak de balletjes goudbruin.

Giet de aardappelen af, doe er eierdooiers, een scheut melk en wat boter bij en prak alles tot puree. Kruid de puree met zout en wat nootmuskaat.

Haal het spek uit de saus en mix fijn. Zeef de saus vervolgens en schep de gebakken balletjes erbij. Pel de eieren, snijd ze grof en meng de eieren onder de saus.

Gehaktballetjes in tomatensaus met ei en puree