Gehaktballen met kaas en spitskoolstoemp

Stoemp en gehaktballen staan samen garant voor een heerlijk bord dagelijkse kost. Lekker, eenvoudig en perfect om elke keer opnieuw te variëren. In de gehaktballen verwerkt Jeroen een protie geraspte kaas en de ster van de stoemp is een spitskool. De bouletten worden eerst gestoomd, waardoor ze sappig blijven. Nadien krijgen ze in de braadpan een goudbruin korstje

Ingrediënten

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 150 g kaas
  • 1 ei
  • 30 g paneermeel
  • boter
  • peper
  • zout
  • 800 g aardappel
  • 1 spitskool
  • 1 ui
  • 0.5 bussel peterselie
  • klontje boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een aardappelstamper
  • evt. 2 hoge serveerringen of koppen
  • een plat bord

Partners

Bereiding

De stoemp

Pel de ui en snij hem in matig fijne stukjes.
Snij de spitskool overlangs in twee en verwijder de harde kern die onderaan zit. Snij de groente grof.
Smelt een klont boter in een stoofpot en stoof de snippers ui glazig, op een matig vuur.
Voeg aansluitend de stukjes spitskool toe en roer. Laat de kool enkele minuten rustig stoven en schil intussen de aardappelen.
Snij de aardappelen in dobbelstenen en doe ze in de pot met kool.
Schenk een bodem water bij de groenten, zet het deksel op de pot en laat de hele inhoud 15 minuten ‘braiseren’ in de kleine hoeveelheid vocht.
Kantel het deksel, zodat er damp kan ontsnappen en laat de spitskool met aardappelen nog 10 minuten verder garen.

De gehaktballen

Stort het gehakt in een grote mengschaal.
Breek het ei en doe het bij het vlees. Voeg wat paneermeel toe, de geraspte kaas en peper en zout naar smaak. Meng het gehaktmengsel en rol er ballen van met een diameter van 5 centimeter.
Stoom de bouletten. Een makkelijke manier is deze: plaats twee hoge (metalen) serveerringen of twee gelijke koppen op de bodem van een grote pot. Plaats er een groot plat bord bovenop en schenk een flinke bodem water in de pot. Leg de gehaktballen op het bord, breng het water aan de kook en stoom het vlees gaar onder deksel. Reken een stoomtijd van ongeveer 20 minuten. (controleer de gaarheid)
Je kan de gehaktballen uiteraard ook stomen in je stoomoven, een kleine steamer of in een stoommandje.

Afwerken en serveren

Stamp de gare aardappelen met kool, maar behoudt voldoende stukjes. Maak er een stoemp van en geen puree.
Hak de peterselie zo fijn mogelijk. Roer het groen door de stoemp en kruid de bereiding met versgeraspte nootmuskaat en wat peper en zout.
Smelt boter in een braadpan op een matig vuur en bak de gehaktballen (evt. in beurten) goudbruin.
Gehaktballen met kaas en spitskoolstoemp