Gehaktballen met groentesaus en parmezaanpuree

Dit is een topbereiding om kinderen groenten te doen eten. De basis zijn ‘balletjes in tomatensaus’ maar Jeroen voegt een heleboel zuiderse groenten toe. Met aardappelpuree natuurlijk.

Ingrediënten

  • 0 olijfolie
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 0.5 chilipeper
  • 50 g tomatenpuree
  • 0.5 dl witte wijn
  • 5 tomaten
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 takje rozemarijn
  • 0 enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 400 g tomatenblokjes
  • 100 g pijnboompitten
  • 200 g zongedroogde tomaten
  • 0.5 bussel basilicum
  • 3 eierdooier
  • 50 g paneermeel
  • 800 g gemengd gehakt
  • 800 g aardappel
  • 0 een scheut melk
  • 2 eierdooier
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 bussel rucola

Benodigdheden

  • keukenpapier
  • keukenmachine met K-vormig hulpstuk

Partners

Bereiding

Groentesaus

Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot.

Pel de ui en snijd hem in stukken. Stoof de ui in de olie.

Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze tot pulp met een mes. Laat de pulp mee stoven met de ui.

Snijd de aubergine in blokjes. Doe ze bij de ui. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe.

Schil de paprika en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukjes en stoof ze mee aan.

Snijd de courgette in stukken en doe ze bij de rest van de groenten.

Verwijder de zaadjes van het pepertje en snipper het fijn. Doe het bij de groenten.

Voeg er de tomatenpuree aan toe en laat even mee bakken.

Bevochtig met de witte wijn en laat volledig droog koken.

Snijd de tomaten in stukjes en doe er bij wanneer het meeste vocht verdampt is.

Giet er de tomatenblokjes bij en kruid met peper, zout, rozemarijn, tijm en laurier.

Zet een deksel op de kookpot en laat garen op een laag vuur.

Gehaktballetjes

Verwarm een beetje olijfolie in een pannetje. Rooster de pijnboompitten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Doe de pijnboompitten in de blender met de zongedroogde tomaten en mix.

Snipper het basilicum fijn.

Meng het gehakt met het pijnboompitten-tomatenmengsel, het basilicum, de eierdooiers en het paneermeel. Gebruik de keukenmachine.

Rol balletjes van het gehakt ter grootte van een pingpongbal.

Bak de balletjes in olijfolie.

Doe de balletjes in de groentesaus en laat ze verder garen.

Aardappelpuree

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.

Giet de aardappelen af en plet ze met een scheutje melk, wat olijfolie en de eierdooiers. Rasp er de parmezaan bij en kruid met zout. Meng goed.

Serveer de balletjes en de groentesaus met de parmezaanpuree en wat rucola.

Gehaktballen met groentesaus en parmezaanpuree