Gehaktballen in stout met veldsla, witloof en aardappelen

Wanneer er gehaktballen op de tafel komen, dan wordt dat nieuws meestal enthousiast onthaald. Voor deze bereiding maak Jeroen er een biersaus bij op basis van stout. Stout is een donkerbruine tot zwart gekleurde biersoort met een kenmerkende bittere smaak door het gebruik van gebrande of geroosterde mout. Van dit bijzonder bier bestaan er zowel hooggegiste als laaggegiste varianten. Vraag ernaar bij je vakhandel. Jeroen gebruikt in deze bereiding een stout gebrouwen door ‘De dolle brouwers’.

TIP: Wie geen stout op de kop kan tikken, kan het eenvoudigweg vervangen door een klassiek donker bier.

Met dit recept maak je 12 tot 16 gehaktballen.

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • scheutje Engelse saus
  • Tabasco
  • nootmuskaat
  • 50 g paneermeel
  • boter
  • 2 ui
  • 2 fles stout
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepel Luikse stroop
  • scheutje natuurazijn
  • 3 takje tijm
  • 3 blaadje laurier
  • 2 kruidnagel
  • peper
  • zout
  • 1 ei
  • 1 kg aardappel
  • 4 krop veldsla
  • 2 stronk witloof
  • 2 eetlepel mayonaise
  • scheutje azijn
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De gehaktballen en saus

Stort het gehakt in een mengkom en prak het met een vork. Het gemengd gehakt is een bereid (gekruid) gehakt van varkens- en rundvlees.

Schep er wat graanmosterd bij en voeg een scheutje van de de fameuze Engelse saus (worcestershiresauce) toe.

Voeg nog enkele druppels tabasco toe en breek er het ei in. Meng het vlees zorgvuldig, proef even en beslis of er extra tabasco in moet. Rasp er ook een flinke snuif muskaatnoot bij. Voeg enkel zout toe als de beenhouwer het gehakt weinig of niet gekruid heeft.

Het mengsel moet voldoende vast zijn, en tegelijk sappig. Voeg dus een deel paneermeel toe en roer. Bepaal vervolgens hoeveel extra paneermeel er nodig is.

tip Het paneermeel kan je ook vervangen door wat oud brood dat je vooraf geweekt hebt in melk.

Rol het vleesmengsel tot gehaktballen. Ze mogen een diameter hebben van ongeveer 4 tot 5 centimeter.

Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in.

Bak de gehaktballen in de bruisende boter tot ze een goudbruin korstje hebben. In de kern hoeven ze niet gaar te zijn.

tip Geef de gehaktballen de tijd om een korstje te krijgen. Draai ze niet te snel om.

Spoel je werkplank schoon en pel de uien. Snipper ze grof.

Schep de ballen uit de pot en zet ze even opzij. Doe aansluitend de uisnippers in de stoofpot waarin je het vlees hebt gebakken. Voeg eventueel nog wat extra boter toe.

Laat de snippers ui enkele minuten bakken, tot ze wat kleuren en karameliseren.

Strooi een laagje bloem over de uien, roer en laat de bloem kort meebakken.

Schenk de stout erbij en roer. Werk de saus nog af met wat Loonse of Luikse stroop, een beetje mosterd, de kruidnagels, enkele takjes tijm en wat laurier.

Kruid de saus tenslotte met wat peper van de molen en een snuif zout.

Leg de voorgebakken gehaktballen in de saus.

Zet het deksel (gekanteld) op de pot en laat de ballen garen op een zacht vuur. Laat de saus zo’n 30 minuten pruttelen.

Aardappelen en sla

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout. Giet ze tijdig af en laat het restje water op de bodem van de pot verdampen.

Spoel de veldsla schoon in ruim water, tot het laatste zandkorreltje weggespoeld is.

Neem een ruime mengschaal en schep er een beetje mayonaise in. Meng de saus met een scheutje natuurazijn, zodat ze een beetje vloeibaarder wordt.

Snij het witloof in fijne reepjes en doe ze samen met de veldsla in de slakom met mayonaise.

Voeg wat peper van de molen toe, een beetje zout en meng de sla voorzichtig.

De afwerking

Roer een scheutje natuurazijn door de biersaus.
Schep op elk bord een portie gekookte aardappelen, gehaktballen met voldoende saus en eindig met een flinke toef sla.
Gehaktballen in stout met veldsla, witloof en aardappelen