Gegrilde zeebaars met oosterse vinaigrette en geroosterde spitskool

Een hele vis op de barbecue is altijd een succes! In de hoofdrol een knapperig gegrilde zeebaars en pittige, geroosterde spitskool. Een oosterse marinade maakt het gerecht helemaal af!

Ingrediënten

  • 2 zeebaars
  • 2 stengel citroengras
  • 4 limoenblaadjes
  • enkele takjes koriander
  • scheut olijfolie
  • flinke scheut olijfolie
  • flinke snuif grof zout
  • 1 spitskool
  • 1 citroen
  • 1 koffielepel chiliflakes
  • 2 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 40 g gember
  • 1 rode chilipeper
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 100 g kokossuiker
  • 2 limoen
  • 1 eetlepel vissaus

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de bbq heet worden tot 200°C.

Kneus de citroengrasstengel en steek hem in de buikholte van de zeebaars. Steek er de limoenblaadjes en enkele takjes koriander bij en prik wat tandenstokers door het vel van de vis om de kruiden vast te houden.

Wrijf de zeebaars in met wat olijfolie en strooi er een redelijke hoeveelheid grof zout over.

Snijd de spitskool in 8 gelijke stukken, afhankelijk van de grootte van de spitskool. Laat de kern aan de spitskool zodat de kool niet uiteen valt. Leg de stukken kool op een ovenplaatje. Sprenkel wat olijfolie over de spistkool, het sap van een citroen, wat grof zout en wat chiliflakes.

Leg de vis en de spitskool op de gril van de bbq. Reken zo’n 10 minuten per zijde van zowel de spitskool als de zeebaars en draai ze dan eens om.

Laat ondertussen een flinke scheut olie heet worden in een brede pot. Pel de sjalotten en snijd ze in fijne ringen. Stoof de sjalot aan in de olie.

Snijd de look, gember en chilipeper fijn en voeg ze toe aan de sjalot. Voeg er vervolgens nog een stengel citroengras, de tamarindepasta, de kokossuiker, de vissaus en het sap van de limoenen aan toe.

Voeg er tot slot een flinke scheut water aan toe en breng de saus aan de kook. Laat de saus 10 minuten rustig koken.

Haal de vis en de spitskool van de bbq en leg ze op een mooie grote schaal. Werk het geheel af met de marinade, enkele takjes koriander en wat limoen.

Gegrilde zeebaars met oosterse vinaigrette en geroosterde spitskool