Gegrilde spieringbrochette met zigeunersaus en kroketten

Een lekkere gegrilde brochette: wie zegt daar nu nee tegen? Sappige stukjes varkensspiering afgewisseld met spek en champignons is om duimen en vingers bij af te likken. Minstens even smakelijk zijn de bijgerechten: zigeunersaus op basis van tomatenpuree, paprika's en augurken en goudbruin gebakken kroketjes.

Ingrediënten

  • 300 g gezouten spek
  • 800 g varkensspiering
  • een beetje olijfolie
  • scheut olijfolie
  • 1 bakje champignons
  • 4 dl bruine fond
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 teentje look
  • 4 eetlepel zure augurk
  • snuif cayennepoeder
  • snuif komijn
  • snuif gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel witte suiker
  • 1 eetlepel ketchup
  • scheut xeresazijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 kg kroket
  • 1 bussel waterkers

Benodigdheden

  • Satéstokjes (metaal of hout)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Snijd het spek en de spiering in blokjes. Laat de grillpan heet worden. Kruid het varkensvlees met peper en zout, sprenkel er een likje olijfolie over en gril ze samen met het spek.

Snijd de champignons in twee en gril ze samen met het vlees. Indien de pan te klein is, gril je de ingrediënten in twee keer. Haal het vlees en de champignons uit de grillpan en rijg alles op een satéprikker.

Laat de bruine fond voor de helft inkoken. Ofwel gekochte fond of 4 dl water met een bouillonblokje.

Snipper de rode ui fijn en plet de look. Laat een scheut olijfolie heet worden in een pan en stoof ze aan in de olie. Ook de paprika en augurken mogen in blokjes gesneden en toegevoegd worden. Kruid de groentjes met cayennepeper, gerookt paprikapoeder en komijn. Laat even stoven.

Voeg de tomatenpuree, de suiker en de ketchup eraan toe en laat even stoven. Voeg er een scheutje azijn aan toe, gevolgd door de bruine fond. Voeg tot slot nog een takje tijm, wat laurier, peper en zout aan toe en laat de saus nog even inkoken. Voeg er eventueel nog wat maïzena of aardappelzetmeel aan toe om de saus mooi te binden.

Schuif het vlees 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Bak de kroketten.

Breng de waterkers op smaak met wat peper, zout en een likje olijfolie.

Leg een brochette op een bord met een toef waterkers, wat gebakken kroketten en wat Zigeunersaus.

Gegrilde spieringbrochette met zigeunersaus en kroketten