Gegrilde scampi diabolique met rijst en bimi

Jeroen steekt het populaire gerecht scampi diabolique in een hedendaags jasje. De scampi’s en de broccolini (bimi) gaan de grill op zodat je enkel nog moet focussen op de overheerlijke en pittige diaboliquesaus. Daarin mogen currypoeder, paprikapoeder en een toef ketchup zeker niet ontbreken. In plaats van rijst kan je bij dit gerecht ook een stukje brood serveren, heerlijk om in de saus te soppen! 

Ingrediënten

  • 400 g bimi
  • 250 g rijst
  • olijfolie
  • 2 sjalot
  • 2 teen look
  • 20 scampi's
  • een snuifje cayennepeper
  • een snuif currypoeder
  • een snuif paprikapoeder
  • 2 theelepel tomatenpuree
  • een scheut whisky
  • 2 dl witte wijn
  • een scheutje water
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 dl room
  • 4 eetlepel ketchup
  • peper
  • zout
  • 1 bakje kerstomaten
  • enkele takjes peterselie

Benodigdheden

  • een grill(rooster) voor de barbecue
  • een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de barbecue op temperatuur komen.

Breng een pot met water aan de kook en gaar de bimi’s gedurende enkele minuten. Schep ze uit het water en laat ze afkoelen onder koud stromend water zodat de garing stopt.

Kook de rijst gaar in het water van de bimi’s.

Verwarm een scheut olijfolie in een pan op het vuur.

Snipper de sjalotten fijn en plet de look. Stoof ze aan.

Pel de scampi’s (laat eventueel het staartje er nog aan) en verzamel ze in een kom. Doe de pantsers niet weg maar bak ze mee in de pan.

Kruid met cayennepoeder, paprikapoeder en currypoeder. Laat ook de tomatenpuree meebakken.

Flambeer het geheel met een scheut whisky. Blus daarna met de witte wijn en een scheutje water. Laat uitkoken.

Leg de tijm en laurier in de saus. Doe de room en de ketchup erbij en laat zachtjes sudderen. Kruid met nog wat extra currypoeder.

Plet de look fijn en meng het samen met een scheut olijfolie, peper en zout onder de scampi’s. Je kan hiervoor ook lookolie gebruiken. Besprenkel de bimi’s met wat sesamolie.

Leg de scampi’s op het rooster van de grill. Schik de bimi’s ernaast en bak ze kort maar krachtig op de barbecue.

Giet de saus door een zeef.

Snijd de kerstomaten in kleine schijfjes.

Serveer de rijst met de gegrilde scampi’s, een paar bimi’s en lepel er de diaboliquesaus over. Werk af met enkele schijfjes kerstomaat en wat pluksels peterselie. Smakelijk!

Gegrilde scampi diabolique met rijst en bimi