Gegrilde sardientjes met venkel/pompelmoessalade

Een sardine heeft een heel uitgesproken smaak, maar is net daarom zo lekker. Het smaakt heerlijk als je het grilt op de barbecue en serveert met een slaatje van venkel en pompelmoes.

Ingrediënten

  • 12 sardine
  • 1 venkel
  • 1 bussel radijzen
  • 1 gele pompelmoes
  • 1 roze pompelmoes
  • 1 pompelmoes
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel honing
  • 1 koffielepel mosterd
  • 2 dl slaolie
  • 2 eetlepel zure room
  • een scheutje sesamolie
  • rode wijnazijn
  • peper
  • zout
  • sambal
  • grof zout
  • olijfolie
  • 1 limoen
  • 2 tenen knoflook
  • paprikapoeder
  • 1 bussel veldsla
  • natuurazijn
  • een handvol sesamzaadjes

Benodigdheden

  • een mandoline
  • een staafmixer
  • een barbecue
  • een visrooster

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de barbecue.

Maak de sardines schoon of laat ze schoonmaken door de visboer.

Doe ijsblokjes in een kom en giet er koud water over.

Verwijder de harde kern van de venkel en snijd hem heel fijn op de mandoline. Hoe fijner de plakjes zijn, hoe beter. Leg de venkelplakjes in het ijswater zodat ze lekker krokant worden.

Snijd de radijzen op de mandoline in fijne plakjes en leg ze ook in het ijswater.

Snijd de bovenkant en de onderkant van de pompelmoezen zodat je ze gemakkelijk kan snijden. Snijd dan de buitenste en de witte schil van de pompelmoezen weg met een scherp mes. Snijd de partjes tussen de vliezen uit (peler à vif) en vang het sap op. Knijp de vliesjes uit bij de rest van het sap.

Doe het pompelmoessap in een maatbeker met de eierdooier, de honing en de mosterd. Giet er de olie bij en mix met de staafmixer tot mayonaise.

Voeg er de zure room, een scheutje sesamolie en een scheutje rode wijnazijn aan toe. Kruid met peper, zout en (eventueel) een mespunt sambal.

Besprenkel de sardines met olie en kruid met grof zout en peper.

Rasp de schil van de limoen en pers hem. Pel de knoflook en rasp de tenen bij het sap en de zeste van de limoen. Kruid met paprikapoeder. Strooi het over de sardines en laat de vissen even marineren.

Klem de sardines tussen een visrooster. Gril ze op de barbecue.

Haal de venkel en de radijzen uit het ijswater en dep ze droog. Meng met de veldsla en de partjes pompoen. Kruid met peper en zout. Doe er een likje azijn en wat olie bij. Strooi de sesamzaadjes over de salade.

Lepel wat van de dressing over de salade.

Serveer de gegrilde sardines met de salade.

Gegrilde sardientjes met venkel/pompelmoessalade