Gegrilde makreel en bulgursalade met appel en selder

Bulgur is een lekker en te ontdekken alternatief voor een portie rijst, pasta of aardappelen. De gebroken tarwekorrels mengt Jeroen in een salade met frisse selder, stukjes appel, nootjes en kruiden. De ster van het gerecht is een gegrilde makreel. Een smakelijke en budgetvriendelijke vis die meteen ook een Zuiderse tint aan de bereiding geeft.

Ingrediënten

  • 250 g bulgur
  • 4 makreel
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 3 Jonagold appel
  • 5 groene selder
  • 1 groene chilipeper
  • 0.5 bussel koriander
  • 0.5 bussel peterselie
  • 40 g amandelschilfers
  • witte wijnazijn
  • 1 snuifje currypoeder

Benodigdheden

  • een zeef of fijn vergiet

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bulgur garen

Weeg de nodige hoeveelheid bulgur en doe de gebroken tarwekorrels in een kookpot. Schenk er een dubbele hoeveelheid water bij en breng dit aan de kook op een matig vuur. Respecteer de kooktijd die op de verpakking vermeld staat. De korrels zullen al het vocht opslorpen en beetgaar worden.
Schep de gare bulgur in een zeef of fijn vergiet en spoel de korrels onder koud stromend water. Zet de bulgur even opzij.

Makreel grillen en garen

Verwarm de oven voor tot 180°C en zet de grillpan op een stevig vuur. Geef de pan uitgebreid de tijd om gloeiend heet te worden.
Snij (indien nodig) de vissenkoppen weg met een scherp mes. Knip de staart en de vinnen van de makrelen weg. Leg ze in een ovenschaal en druppel een beetje olijfolie over de vissen. Strijk ze er langs de beide zijden mee in. Strooi ook een snuifje zout en wat gemalen peper over de vissen.
Leg de vissen (eventueel in beurten) in de gloeiend hete grillpan. Laat de vissen een minuutje knisperen. Je ruikt meteen een Portugese barbecue.
Draai de makrelen om en brandt ook nog een grillpatroon in de ommezijde van de vis. Leg de vissen opnieuw in de ovenschaal, schenk er nog een scheutje olijfolie over en schuif ze in de oven van 180°C.
Gaar de vissen (in dit geval zo’n 300 g/stuk) gedurende 10 tot 12 minuten.

De salade

Schil de appelen. Snij ze in kwartjes en verwijder het klokhuis. Snij elk stuk appel in gelijke plakjes. Doe ze in een ruime kom en druppel er wat witte wijnazijn over.

Strooi de amandelschilfers in een droge pan op een matig vuur. Rooster de nootjes goudbruin. Schudt ze regelmatig op om een egaal effect te krijgen.

Spoel de selderstengels schoon. Pluk de bleke jonge selderblaadjes los, scheur ze grof en doe ze in de slakom. Breek de selderstengels en trek er de taaiste nerven uit, of schil ze met een dunschiller.

Snij de stengels eerst overlangs in twee of meer lange repen. Snij deze vervolgens (naar keuze) in langwerpige of hele kleine blokjes.

Spoel de takjes koriander en (platte) peterselie. Pluk de blaadjes los, scheur ze en doe ze in de salade.

tip Wie van een beetje pikant houdt kan een (deel van) een groene chilipeper toevoegen. Verwijder de zaadjes uit het pepertje en snipper het zo fijn mogelijk. Ook de chilipeper verhuist naar de mengschaal.

Doe de bulgur en de geroosterde nootjes in de mengschaal. Druppel nog wat witte wijnazijn over de salade, voeg een snuif mild currypoeder toe, eventueel wat extra peper en zout en roer.

Het gerecht serveren

Een makreel heeft plaats nodig, dus gebruik grote borden.
Leg op ieders bord een gegrilde makreel en schep er appel-bulgursalade bij.
Gegrilde makreel en bulgursalade met appel en selder