Gegrilde lamskroon met Griekse salade, tzatziki en geroosterde krieltjes

Een perfect gegrilde lamskroon op de barbecue met geroosterde krieltjes, een knapperige Griekse salade en de frisse smaak van tzatziki. Dit is het ideale gerecht op een zalig zonnige barbecuedag!

Ingrediënten

  • 800 g krielaardappelen
  • scheutje olijfolie
  • scheut olijfolie
  • snuif Provençaalse kruiden
  • snuif kipkruiden
  • 1 citroen
  • 1 kg lamskroon
  • 2 teentjes look
  • 1 teentje look
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 komkommer
  • 200 g Griekse yoghurt
  • enkele blaadjes munt
  • een halve bussel bieslook
  • snuifje komijn
  • snuifje gerookt paprikapoeder
  • 1 limoen
  • 1 rode ui
  • scheutje rode wijnazijn
  • 4 tomaat
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 puntpaprika
  • 1 bussel rucola
  • 150 g feta
  • 4 eetlepel zwarte olijven
  • snuif oregano
  • enkele takjes platte peterselie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de aardappelen onder koud water en leg ze in een groentewok voor op de barbecue. Sprenkel wat olijfolie over de aardappelen en kruid ze met Provençaalse kruiden en kipkruiden

Snijd de citroen in fijne partjes en steek ze tussen de aardappelen. Zet de wok met aardappelen op de gril van de bbq en draai het vuur eronder laag. Sluit het deksel van de bbq en laat de aardappelen 25 minuten garen op 200°C. Schud de aardappelen af en toe eens op.

Haal het vlees tijdig uit de koelkast om op temperatuur te komen en kruid het met peper en zout.

Pel de look en plet hem in fijn. Meng de look met fijngesneden rozemarijn en wat olijfolie en wrijf de lamskroon met dit mengsel in. Leg het vlees op de andere kant van de gril en laat de lamskroon 7 à 8 minuten bakken langs elke kant op de hete grill.

Rasp de komkommer in een natte neteldoek en pers het meeste sap eruit.

Doe de yoghurt en de komkommer in een schaal. Pel de look en rasp hem bij de yoghurt en de komkommer en meng alles goed onder elkaar.

Pluk de blaadjes van de munt en snipper ze fijn. Snipper de bieslook fijn en meng de groene kruiden onder de yoghurt. Kruid de tzatziki met komijn, gerookt paprikapoeder en peper en zout. Pers er het sap van de limoen bij.

Pel de rode ui voor de salade en sprenkel er wat rode wijnazijn over. Laat de ui nog even garen.

Snijd de tomaat in partjes, de puntpaprika’s in ringen en meng ze onder elkaar. Breek de feta in blokjes en voeg hem toe aan de salade, evenals de olijven en de rucola.

Voeg de ui en de azijn toe aan de salade. Sprenkel wat olijfolie over de salade en breng het geheel op smaak met peper, zout, oregano en peterselie en meng alles goed onder elkaar.

Haal het vlees van de barbecue en laat het nog even rusten.

Schud de aardappelen nog eens op. Snijd de lamskronen in stukken en serveer ze met een flinke schep Griekse sla en wat aardappelen. Werk af met wat tzatziki.

Gegrilde lamskroon met Griekse salade, tzatziki en geroosterde krieltjes