Gegrilde kalfskroon met lentegroenten en krieltjes

Een kroon is een gebraad met bot. Het is ideaal om te serveren op een familiefeest met veel groenten, geroosterde aardappeltjes en een friszure groene saus boordevol kruiden.

Ingrediënten

  • 1.5 kg kalfskroon
  • peper
  • zout
  • 600 g krielaardappelen
  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bussel wortelen
  • 1 bussel groene asperges
  • 200 g prinsessenboontjes
  • 1 courgette
  • platte peterselie
  • 0.5 bussel basilicum
  • 10 g augurken
  • 10 g kappertjes
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 dl olijfolie
  • 0.5 citroen
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • grof zout

Benodigdheden

  • een hakmolen met S-vormig mes
  • 2 ovenschalen
  • een grillpan

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Gegrilde kalfskroon met lentegroenten en krieltjes

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Snijd het vlees tussen het bot in dikke plakken en kruid met peper en zout.

Was en halveer de aardappelen. Besprenkel ze met olijfolie en kruid met peper en zout.

Kneus de knoflook en leg de tenen bij de aardappelen.

Zet de aardappelen in de voorverwarmde oven.

Breng water aan de kook met een snuif zout.

Zet een grote kom klaar met ijsblokjes en water.

Was de wortelen en verwijder het groen. Snijd ze in stukken.

Kook de wortelen beetgaar in het water. Haal ze met een schuimspaan uit de kookpot en leg ze in het ijswater.

Maak de asperges schoon en snijd ze in even grote stukken als de wortelen. Kook ze een paar minuten beetgaar in het water. Schep ze eruit met een schuimspaan en leg ze bij de wortelen in het ijswater.

Haal de toppen van de boontjes en kook ze beetgaar. Koel ze in het ijswater.

Halveer de courgette en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in even grote stukken als de wortelen en asperges. Kook de courgette kort in het water en laat afkoelen in het ijswater.

Verhit een grillpan op het vuur.

Wrijf het vlees in met olijfolie. Kleur het rondom in de grillpan. Draai het vlees tijdens het grillen een kwartslag zodat je een mooi ruitpatroon krijgt.

Verwarm een ovenschaal eventueel wat voor in de oven. Leg het vlees in de ovenschaal en laat ongeveer 15 minuten verder garen in de oven. Draai het vlees na 10 minuten om en laat verder garen.

Verwarm een scheut olijfolie in een pan.

Haal de groenten uit het ijswater en laat ze uitlekken. Stoof ze in de olijfolie.

Haal de aardappelen en het vlees uit de oven. Draai het vlees om en laat rusten.

Doe de aardappelen bij de groenten. Voeg een scheutje water toe en laat alles onder deksel even verder garen.

De salsa verde

Haal de blaadjes van de peterselie en basilicum. Doe ze in de hakmolen.

Doe er de augurken, kappertjes en mosterd bij. Mix grof.

Giet de fijne olijfolie en het sap van de citroen erbij. Proef en kruid de saus met peper en wat zout.

Afwerken en serveren

Rits de blaadjes van de tijm en de rozemarijn. Hak ze fijn en doe ze bij de groenten. Kruid de groenten met peper en zout.

Snijd het vlees in plakjes.

Serveer het vlees met de groenten en de salsa verde. Werk af met een snuif grof zout en versgemalen peper.

Gegrilde kalfskroon met lentegroenten en krieltjes