Gegrilde inktvis met patatas bravas en crème van paprika

Dit gerecht ziet er behoorlijk chique uit: lauwe aardappeltjes met kruiden en verse inktvis die we krokant bakken. Daar komt een paprikacrème en wat groen bij. Laat de zomer al maar komen!

Ingrediënten

  • 600 g aardappel
  • 2 rode paprika
  • 3 tenen knoflook
  • 1 chilipeper
  • 1 sjalot
  • 0 olijfolie
  • 0 enkele takjes rozemarijn
  • 0 enkele takjes tijm
  • 1 pijlinktvis
  • 3 eetlepel tarwebloem
  • 0 currypoeder
  • 0 gerookt paprikapoeder
  • 0 zout
  • 0 grof zout
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 0 arachideolie
  • 1 bakje tuinkers
  • 1 citroen

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bereiding

Kook de aardappelen gaar in de schil in gezouten water.

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Halveer de paprika’s en verwijder de zaden en zaadlijsten. Leg ze op een ovenschaal. Kneus en pel 2/3 van de knoflook. Leg de tenen bij de paprika. Snijd de chilipeper grof en leg hem ook in de ovenschaal.

Pel de sjalot en snijd in ringen. Leg ze tussen de paprika’s. Schenk er royaal olijfolie over en leg er enkele takjes rozemarijn en tijm op.

Zet de ovenschaal 25 minuten in de voorverwarmde oven en laat de groenten helemaal gaar worden.

Maak de inktvis schoon en snijd hem open. Snijd het vlees dan in stukken of repen.

tip
Als je de inktvis zelf schoonmaakt, spoel je hem onder koud water. Haal er de tentakels en de harde binnenkant uit. Scheur de zijflapjes eraf en verwijder het vel. Let wel op voor de inkt. De tentakels kun je natuurlijk ook gebruiken voor dit gerecht.

Meng de bloem met een snuif currypoeder, een snuif paprikapoeder en wat zout. Haal de inktvis door het mengsel.

Giet de aardappelen af en laat ze een beetje afkoelen. Pel ze en snijd ze in plakjes.

Haal de ovenschaal uit de oven en laat de groenten wat afkoelen.

Doe een flinke scheut olijfolie in een pan en laat ze lauw worden op een zacht vuur. Laat de plakjes aardappel verder garen in de lauwe olijfolie.

Kneus en pel de resterende knoflook. Snijd de teen in stukken en laat mee garen met de aardappelen. Doe er ook een snuif grof zout en enkele takjes rozemarijn bij.

Haal de pel van de paprika en vis de tijm en rozemarijn tussen de groenten uit.

Doe de paprika en de rest van de geroosterde groenten in de blender met de tomatenpuree. Mix tot puree. Duw de paprikapuree door een zeef.

Laat de aardappelen uitlekken op keukenpapier. Leg ze op een bord.

Verwarm een flinke scheut arachideolie in een pan. Bak de stukken inktvis krokant in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over.

Spoel de tuinkers.

Serveer de aardappelen met de paprikacrème, een beetje tuinkers en de krokante inktvis.

Geef er partjes citroen (of limoen) bij.

Gegrilde inktvis met patatas bravas en crème van paprika