Gegrilde haringen met appel-komkommersla

De haring verdient beter! De smakelijke en tegelijk zeer budgetvriendelijke vis kan op 1000-en-1 manier bereid worden. Jeroen zwiert de vissen in de gloeiende grillpan en serveert ze met een frisse appel-komkommersla.

TIP: De appel-komkommersla smaakt ook lekker bij een opgelegde of een gerookte haring.

Ingrediënten

  • 8 haring
  • 600 g aardappel
  • 0.5 komkommer
  • 1 Jonagold appel
  • 0.5 sjalot
  • dille
  • dragon
  • 4 augurk
  • 1 eetlepel zure room
  • 1 koffielepel mierikswortelpasta
  • scheutje olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een grillpan
  • het deksel van een kookpot

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Gegrilde haringen met appel-komkommersla

Koop de gegutte (of ontweide) haringen op hun geheel. Knip wel de vinnen weg. Haal de vissen gerust een half uur vooraf uit de koelkast, zodat ze even op temperatuur komen.
Schil de vastkokende aardappelen, snij ze eerst in brede plakken en vervolgens in blokjes van zo’n halve centimeter breed (brunoise).
Kook de aardappelblokjes gaar in licht gezouten water. De kooktijd is kort, omdat je werkt met zo’n kleine aardappelstukjes. Reken een ruime 10 minuten.
Giet ze nadien af en spoel de stukjes aardappel onder koud water. Zo verhinder je dat ze verder garen.
Schil de groene appel en snij het vruchtvlees in dikke plakken, tot tegen het klokhuis aan. Snij de plakken fruit vervolgens in blokjes van zo’n halve centimeter breed.
Doe de appelblokjes in een schaal en schenk er een beetje olijfolie over. Roer even, zodat het laagje olie verhindert dat ze verkleuren.
Pel de sjalot en snipper het deel dat je nodig hebt zo fijn mogelijk.
Schil de komkommer en snij het deel dat je nodig hebt in langwerpige plakjes. Snij tot tegen de waterige kern aan. De zaadlijsten gebruik je niet.
Snij de plakken komkommer eerst in langre repen en vervolgens in kleine blokjes. Doe ze in de schaal met appelstukjes. Voeg ook de sjalotsnippers en de afgekoelde aardappelblokjes toe.
Spoel de verse kruiden. Pluk de blaadjes dragon en dille los en hak ze fijn.
Hak de zure augurken in kleine stukjes en doe ze samen met de kruidensnippers in de pot met salade.
Schep de zure room en de mierikswortelpasta in de mengschaal. Meng de salade voorzichtig.
Proef en kruid de salade met peper van de molen en wat zout. Schenk er eventueel nog een beetje olijfolie bij en roer.
Verhit de grillpan op een stevig vuur. Laat de pan zo’n 10 minuten voorverwarmen tot ze bloedheet is.
Kruid de haringen langs de beide zijden met peper en zout. Druppel er ook wat olijfolie over en wrijf ze open, tot de visjes een egaal vetlaagje hebben.
De combinatie van een bloedhete grillpan en het laagje olijfolie zal verhinderen dat de vis vastkleeft aan de bodem van de pan.
Leg de vissen in de hete grillpan. Plaats er een deksel bovenop zodat de haringen sneller garen tijdens het grillen. Draai de haringen na 2 tot 3 minuten om en laat ze nog eens 2 tot 3 minuten grillen. Leg de gare vissen voorzichtig op een bord.
Serveer elke gast 2 gegrilde haringen met een portie van de frisse salade met aardappel, appel en komkommer.
Gegrilde haringen met appel-komkommersla