Gegrilde gamba's met geroosterde bloemkoolsalade

Het is vrijdag, dus de barbecue wordt opnieuw van stal gehaald. Deze keer niet om vlees te grillen, maar wel om aan de slag te gaan met heerlijke gamba's. Naast de gamba’s wordt er een bloemkool op geroosterd, op smaak gebracht met een heerlijke marinade. Een leuke ‘sharing dish’ om te uit te proberen op je volgende barbecueavond.

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 4 eetlepel Ketjap Manis
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel donkerbruine suiker
  • 1 limoen
  • enkele druppels sesamolie
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 1 koffielepel lookpoeder
  • 1 koffielepel vijfkruidenmengeling
  • 1 koffielepel cayennepeper
  • olijfolie
  • 2 lente-ui
  • een stukje gember
  • 0.5 rode chilipeper
  • 1 teentje look
  • 2 dl olijfolie
  • olijfolie
  • 1 limoen
  • zout
  • 12 gamba
  • peper
  • grof zout
  • enkele blaadjes koriander

Benodigdheden

  • Een barbecue
  • aluminiumfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De geroosterde bloemkool

Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool.

Meng de ketjap manis onder de sojasaus, donkerbruine suiker, het limoensap, lookpoeder, de five spice en cayennepeper. 

Maak een kruis met twee vellen aluminiumfolie. Leg er de bloemkool middenin en overgiet met een flinke scheut olijfolie. Lepel er de helft van de marinade over en vouw de vellen aluminiumfolie dicht.

Laat de bloemkool een uur roosteren op de barbecue.

De groentevinaigrette

Snijd de lente-ui fijn en doe in een grote mengkom.

Schil een stukje gember en rasp het bij de lente-ui, gevolgd door de  fijngesneden rode chilipeper, een geplet teentje look, de olijfolie, het limoensap en zout. Meng onder elkaar tot één vinaigrette.

Lepel na 30 minuten de rest van de marinade over de bloemkool.

Pel de gamba’s en verwijder het darmkanaal. Overgiet de gamba’s met olijfolie en kruid ze bij met peper en zout. Gril de zeevruchten vervolgens aan beide kanten op de barbecue.

Leg de bloemkool op een serveerschaal. Leg er de gamba’s willekeurig rond.

Snijd enkele blaadjes koriander fijn en meng ze onder de vinaigrette. Lepel de groentevinaigrette over de gamba’s om af te werken.

Gegrilde gamba's met geroosterde bloemkoolsalade