Gegrilde gamba's en groenten met gemengde sla

Leg zorgvuldig schoongemaakte gamba’s op de rooster en plots kijkt iedereen richting de gloeiende barbecue. Geef de grote garnalen het gezelschap van allerhande gegrilde groenten en een knapperig-frisse gemengde sla en de grootste zonden worden je vergeven.

Ingrediënten

  • 0.5 eikenbladsla
  • 0.5 radicchio
  • 0.5 krulandijvie
  • 100 g rucola
  • peper
  • zout
  • 1 paprika
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 4 asperge
  • 1 venkel
  • olijfolie
  • balsamico
  • 12 gamba
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • BBQ
  • een keukenpenseel
  • een vuurvaste schotel

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Vooraf

Stook de barbecue heet. (Bij voorkeur tot 250°C-300°C)
Spoel alle groenten schoon. Pluk ook de diverse soorten slabladeren los en spoel ze in ruim water. Laat de gemengde sla goed uitlekken en hou ze even aan de kant.

De gegrilde groenten

Schil de paprika’s met een dunschiller. Snij ze in kwarten en verwijder het steeltje en de zaadlijsten.
Snij de venkel in kwarten en snij het taaie hart eruit. Pluk de dikke venkelbladeren los.
Schil de witte asperges met een dunschiller, snij het taaie onderste stukje eraf. Snij de asperges in twee.
Doe alle stukken groente in een schaal en sprenkel er een beetje olijfolie over.
Leg de stukken groente op de rooster van de hete barbecue.
Halveer de aubergine en snij ze overlangs in dikke plakken. (min. 1 cm dik) Snij de courgette eveneens in zo’n dikke plakken.
Druppel een scheutje olijfolie over deze zachtere groenten en leg ze ook op de grill. Maal er wat peper over en bestrooi ze met een snuifje grof zout.
Controleer na zo’n 10 tot 15 minuten welke groenten al voldoende geroosterd zijn en draai die stukken om. Let er vooral op dat de taaiere groenten (bv. asperge, venkel) voldoende gaar zijn.
Verzamel alle gegrilde groenten in een vuurvaste schaal en druppel er olijfolie en balsamico over. Zet de schaal met groenten op een minder hete plaats van de bbq-rooster.

De gamba's

Laat de koppen en het staartstukje aan de gamba’s zitten, en pluk enkel het pantser weg. Maak een ondiepe insnede langs de rug van de grote garnalen en verwijder het (onsmakelijke) darmkanaal.
Bestrijk de hele gamba’s met een beetje olijfolie. Gebruik hiervoor een keukenpenseel. Strooi er wat peper van de molen en een snuifje zout over.
Gebruik een grote serveerschaal en leg er een flinke laag gemengde sla op. Kruid de sla met enkel een beetje peper en zout.
Gamba’s garen snel, dus gril de reuzengarnalen pas vlak voor het serveren. Leg ze op de hete grill en draai ze na ongeveer 3 minuten om. Laat de garnalen nog een paar minuten grillen. De kopjes moeten nog ‘sappig’ zijn.

De afwerking

Haal de schaal met gegrilde groenten van de barbecue en lepel de warme groentejus met balsamico over de gemengde sla.
Snij de grootste stukken gegrilde groenten een beetje fijner en verdeel ze over de frisse salade.
Vlij de gegrilde gamba’s neer op de gegrilde groenten met sla en verdeel stukjes Spaanse ham over de schotel.
Gegrilde gamba's en groenten met gemengde sla