Gegrilde dorade met tuinkruiden en citroen, geroosterde prei en paprikaharissa

Vis met puree klinkt heel klassiek, maar niet volgens deze bereiding. Hier grillen we een heerlijk stuk dorade of goudbrasem op de barbecue opgevuld met tuinkruiden en citroen. Naast de vis belanden ook nog prei en paprika’s op de barbecue. Van die paprika’s maken we nadien een heerlijk pittige paprikaharissa. Een simpele maar heerlijk smeuïge puree maakt het geheel af. Laat het smaken, want vis op de barbecue is altijd een topper!

Ingrediënten

  • 2 rode paprika
  • 2 rode chilipeper
  • 2 dorade
  • enkele takjes dille
  • 1 citroen
  • een beetje peterselie
  • 800 g aardappelen
  • 4 stengels prei
  • enkele takken rozemarijn
  • flinke snuif peper
  • snuif peper
  • flinke snuif keukenzout
  • een flinke scheut olijfolie
  • een scheutje olijfolie
  • scheut olijfolie
  • een scheut water
  • flinke snuif grof zout
  • 1 sjalot
  • 3 teentjes look
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • snuif paprikapoeder
  • snuif komijn
  • scheut rode wijnazijn
  • 1 eierdooier
  • scheut melk

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Rooster de paprika’s en chilipepers op de barbecue. Draai ze geregeld om om zodat ze langs alle kanten mooi geroosterd zijn.

Kruid de binnenkant van de dorade met peper, zout, citroenschijfjes, peterselie en dille. Zorg dat de kruiding niet uit de vis valt door er tandenstokers in te steken.

Schil de aardappelen en kook ze gaar.

Spoel de prei en snijd ze doormidden. Leg de stukken in een ovenschaal met zout, peper, olijfolie, tijm, rozemarijn en een scheutje water. Zorg voor een deksel over de ovenschaal, in de vorm van wat zilverpapier. Zet de schaal op de barbecue en laat garen, draai de stukken prei geregeld eens om. Haal ondertussen de paprika’s en chili’s van de barbecue, indien mooi geroosterd. Laat ze even afkoelen.

Kruid de vis met olijfolie, redelijk wat grof zout en peper langs de buitenkant. Plaats op een visrooster en bak op de barbecue. Ongeveer 10 minuten aan beide kanten.

Snijd de sjalot in ringen, rasp de look fijn en stoof aan in olijfolie. Schil de paprika en chili en hak ze fijn. De pitjes van de chilipeper hoeven niet verwijderd te worden. Voeg de tomatenpuree en de rode wijnazijn toe. Kruid nog wat bij met paprikapoeder en komijn. Laat alles ongeveer 10 minuten stoven. Je kan de harissa zo laten met stukken sjalot en paprika, of als je een echte harissapasta wilt, kan je het geheel nog fijn mixen. 

Giet de aardappelen af en meng ze met een eidooier, de melk, olijfolie en een beetje boter. Stamp tot puree.

Leg de prei nog kort op de grill, wanneer hij gaar is.

Leg de vis op een bord met een beetje olijfolie en wat partjes citroen. Leg de prei in stukken op een bord, de puree komt in een kommetje terecht met wat olijfolie. Een tweede kommetje bevat de harissa.

Gegrilde dorade met tuinkruiden en citroen, geroosterde prei en paprikaharissa