Gegratineerde aubergine met lamsgehakt en couscous met waterkerspesto

Hiermee ga je op culinaire wijze het weekend in! Een hemelse ragù van lamsgehakt, gegratineerd in de oven, met een simpele couscous en pesto op basis van waterkers, koriander en geschaafde amandelen.


 

Ingrediënten

  • 2 aubergine
  • 3 teentje knoflook
  • enkele takjes rozemarijn
  • 2 snuif komijnpoeder
  • 400 g lamsgehakt
  • 1 wortel
  • 1 courgette
  • 1 ajuin
  • 1 snuif gerookt paprikapoeder
  • 1 snuif Provençaalse kruiden
  • 1 snuif kaneelpoeder
  • tomatenpuree
  • 1 snuif cayennepeper
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl passata
  • 200 g couscous
  • 120 g amandelschilfers
  • 80 g harde schapenkaas
  • 1 bussel waterkers
  • 1 bussel koriander
  • 1 dl olijfolie
  • 1 limoen
  • 150 g mozzarella
  • 1 bussel rucola

Benodigdheden

  • blender

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Laat de oven voorverwarmen tot 180°C.

Snijd de aubergines in twee, maak er kruiselingse inkepingen in en leg ze op een bakplaat. Pel de look, snijd in plakjes en steek de plakjes in de inkepingen samen met enkele takjes rozemarijn.

Kruid de aubergines met peper, zout en komijn en sprenkel er flink wat olijfolie over. Schuif de bakplaat 30 minuten in de oven.

Laat een scheut olijfolie heet worden in een grote pan en bak het lamsgehakt goudbruin.

Schep het gebakken gehakt uit de pan in een zeef en laat even uitlekken.

Pel de ui en de look, snijd ze fijn en stoof ze aan in de pan van het gehakt. Schil de wortel en snijd vervolgens samen met de courgette in blokjes. Voeg alles toe aan de pan. Kruid de groenten en laat ze even bakken. 

Voeg het gebakken gehakt er opnieuw aan toe, gevolgd door een grote lepel tomatenpuree. Laat de groenten en het gehakt nog even samen bakken en kruid met cayennepeper en zout.

Voeg er de witte wijn aan toe en laat de alcohol en het meeste vocht verdampen. Doe de passata erbij en laat de ragu sudderen op een zacht vuur.

Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de couscous gaar.

Verwarm een likje olie in een pan en kleur de amandelschilfers erin.

Breek de schapenkaas in stukken en doe de kaas in de pot van de blender samen met de koriander en de gewassen waterkers. Pel de look, snijd fijn en voeg ook toe. 

Doe vervolgens ¾ van de gekleurde amandelschilfers bij in de blender, gevolgd door de olijfolie. Mix het geheel tot een gladde pesto en breng op smaak met peper, zout en limoensap. Voeg er desnoods nog een klein scheutje water aan toe en mix nogmaals.

Haal de aubergines uit de oven en laat de grillstand van de oven voorverwarmen. 

Schep de lamsragù over de aubergines. Strooi er de gemalen mozzarella over en laat de aubergines nog enkele minuten gratineren onder de grill.

Schep de gegratineerde aubergines op een bord samen met een lepel couscous. Werk af met enkele blaadjes rucola.

Gegratineerde aubergine met lamsgehakt en couscous met waterkerspesto