Gefrituurde lamsballetjes met humus

Opscheppen is de boodschap. Voor dit warm hapje rolt en bakt Jeroen balletjes op basis van lamsgehakt en hij serveert ze met smeuïge ‘humus’, een puree op basis van kikkererwten. Het gereedschap om alle smaken in één hap naar binnen te werken zijn gefrituurde tortilla-driehoekjes.

Ingrediënten

  • 250 g kikkererwten
  • 1 teentje look
  • 1 citroen
  • 2 eetlepel tahini
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 scheutje sesamolie
  • 0 snuifje cayennepeper
  • 0 zout
  • 5 tortillavel
  • 500 g lamsgehakt
  • 1 ei
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 0.25 bussel platte peterselie
  • 0 snuifje paprikapoeder
  • 0 snuifje cayennepeper
  • 0 snuifje komijnpoeder
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een keukenmachine met hakmolen of een blender
  • een zeef
  • een friteuse met arachideolie

Partners

Bereiding

Voor de humus

Laat het vocht waarin de kikkererwten zwemmen weglekken. Spoel de weke erwten onder koud water.

Doe de kikkererwten in een pan met water en breng ze tot tegen het kookpunt.

Opmerking: Je kan ook werken met gedroogde kikkererwten. Week de kikkererwten in 4 keer hun volume in water. Kook ze 2 uur. Als de erwten gaar zijn, giet ze dan niet af. Mix ze warm.

Stort de warme erwten in de hakmolen van de keukenmachine. Hou het kookvocht nog even bij.

Knijp er het sap van de citroen bij.

Roer even in de pot tahini en schep wat van de sesampasta in de machine. Druppel er ook een heel klein beetje sesamolie bij. Laat de machine voldoende lang draaien tot je een gladde pasta verkrijgt. Voeg indien nodig een beetje van het kookvocht van de kikkererwten toe.

Proef en voeg naar smaak wat zout en een snuifje cayennepeper of chilipoeder toe.

Laat de humus afkoelen in de koelkast.

Voor de vleesballetjes en tortillachips

Pel de sjalot en snipper ze fijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en stoof er de snippers sjalot in.
Pel de look en plet de teen tot pulp. Laat de lookpulp meestoven met de sjalotstukjes.
Doe het lamsgehakt in een ruime mengschaal.
Spoel de peterselie schoon en pluk de taaiste stelen weg. Hak het vers kruid in snippers en doe ze bij het gehakt.
Schep er ook de gestoofde stukjes sjalot met look bij en voeg het ei toe.
Strooi er een snuifje komijnpoeder in, een beetje chilipoeder of cayennepeper en een snuif (gerookt) mild paprikapoeder.
Spoel je handen schoon en meng het gehakt grondig. Neem er een bord bij en rol het mengsel tot balletjes van ongeveer 3 centimeter dik. (Zet eventueel een kommetje water in de buurt om tussendoor je handen te spoelen.)
Breng een potje met water aan de kook en doe er snuif zout in. Drop er de lamsballetjes in en gaar ze op een matig vuur. Zodra de balletjes bovendrijven zijn de voldoende gaar. Laat de balletjes nadien uitlekken op een schone handdoek of wat keukenpapier.
Tip: Je kan de balletjes ook garen in wat groente- of vleesbouillon.
Snij de tortillavellen in taartpunt-vormen. Haal er ongeveer 8 uit elk tortillavel.
Gefrituurde lamsballetjes met humus