Geflambeerde ananas met roomijs van citroenverbena

Wat smaakt er beter dan een bolletje vers ijs? Een bolletje vers ijs op zoete gekaramelliseerde ananas! Proef maar.

Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 250 ml room
  • 1 vanillestok
  • 1 takje citroenverbena
  • 120 g kristalsuiker
  • kristalsuiker
  • 4 eierdooier
  • 1 ananas
  • boter
  • een scheutje rum

Benodigdheden

  • een ijsmachine
  • een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
  • een zeef
  • een garde
  • uitsteekringen (van verschillende groottes)

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de melk en de room in een kookpot op het vuur.

Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij de melk en room.

Pluk de blaadjes van de tak citroenverbena en leg ze in de kookpot.

Klop de eierdooiers en de suiker in de keukenmachine tot ruban.

Zeef de warme melk op de ruban. Giet de crème opnieuw in de kookpot en laat al roerend binden.

tip
Om te controleren of de crème dik genoeg is, steek je er een houten lepel in. Als je een streep op de lepel kunt trekken, is de crème klaar.

Laat de crème afkoelen.

Doe de crème in de kom van de ijsmachine en laat ongeveer 30 minuten draaien tot roomijs.

Snijd de boven- en de onderkant van de ananas. Snijd de ananas in plakken van ongeveer 1,5 cm dik. Gebruik een grote uitsteekring om een perfect ronde schijf uit elke plak ananas te steken. Gebruik een kleine uitsteekring om het taaie hart van de ananas weg te snijden.

Smelt een klontje boter in een pan op het vuur. Bak de ananasschijven in de pan en strooi er wat kristalsuiker over om te karamelliseren.

Voeg een scheutje rum toe wanneer de ananas gebakken is en flambeer.

Serveer de geflambeerde ananas met een bol vers roomijs en een blaadje verveine.

Geflambeerde ananas met roomijs van citroenverbena