Gebrande uiensoep met ham en kaas

Naast een klassieke Franse uiensoep kan je ook eens een variant uitproberen op basis van gebrande uien. Het is de ideale soep voor de doe-het-zelver want een bunzenbrander komt hier goed van pas. Het wordt een dampend bord genot, wanneer je de soep afwerkt met blokjes gekookte ham, gemalen kaas en knapperige uitjes. Naar goeie gewoonte maakt Jeroen meteen een stevige ketel klaar.

Ingrediënten

  • 3 liter kippenbouillon
  • 8 ui
  • 2 teentje look
  • 1 stengel prei
  • 0.25 knolselder
  • 2 aardappel
  • 6 takje tijm
  • 4 blaadje laurier
  • boter
  • 100 g kaas
  • 250 g gekookte ham
  • 40 g uitjes
  • 1 dl room
  • snuifje nootmuskaat
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een bunzenbrander (of een crème brûleebrander)
  • een eindje keukentouw
  • een staafmixer

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Ontdooi een portie kippenbouillon, of bereid vooraf een verse pot bouillon.

Wie de soep vegetarisch wenst te houden, gebruikt groentebouillon als basis en uiteraard laat je de gekookte ham achterwege.

De soep maken

Pel de uien en halveer ze. Snij ze vervolgens in brede halve ringen.

kookvraag
Hoe kan je het best uien snijden?

Leg de stukken ui op een bakplaat. Gebruik de bunzenbrander om de groente te branden. Beweeg de brander over de schaal met uien, tot ze een donker randje krijgen. Woel de stukken ui af en toe even om, zodat ze allemaal een hete lik van de vlam krijgen. De heerlijke geur van gebrande ui zal je meteen tegemoet komen, en de smaak zal de uiensoep extra aroma geven.

Zet een ruime stoofpot of soepketel op een matig tot stevig vuur. Smelt er een flinke klont boter in.

Pel de look en hak de tenen fijn.

Snij het wortelstuk en het donkerste loof van de prei weg.

Snij de stam overlangs in twee en spoel de groente schoon onder stromend water. Was restjes aarde of zand vantussen de bladeren.

Stoof de stukken gebrande ui in de hete boter. Voeg meteen ook de stukjes look en de stukken prei toe. Roer regelmatig in de pot.

Schil het stuk knolselder (bij voorkeur met een gekarteld broodmes) en snij de knol in grove stukken. Laat de knolselder meestoven met de andere groenten.

Schil de aardappelen en snij ze in dobbelstenen. Gebruik loskokende aardappelen die veel zetmeel bevatten.

Bind het grootste deel van de tijm samen met de blaadjes laurier. Gooi het bouquet garni in de pot. Hou de rest van de tijm even opzij.

Laat de groenten een paar minuten stoven en schenk er de kippenbouillon over. Zet het deksel op de pot en laat de soep zo’n 15 tot 20 minuten garen op een zacht vuur.

De soep afwerken

Neem het restje tijm en rits de blaadjes van de houtachtige steeltjes. Hak de tijm zo fijn mogelijk.
Snij de gekookte ham naar smaak in blokjes van zo’n halve centimeter breed of in fijne reepjes. Wie gewone plakjes gekookte ham in huis heeft, kan ze best in reepjes snijden.
Vis de kruidentuil uit de gare uiensoep. Zet er de staafmixer in en mix ze glad.
Voeg tijdens het mixen een scheut room toe om de soep fluweliger te maken.
Proef de soep en voeg naar smaak wat vers geraspte nootmuskaat, peper van de molen en wat zout toe.
Serveer de dampende uiensoep met stukjes gekookte ham erin, wat gemalen kaas, snippers verse tijm én wat knapperige gefrituurde uitjes.
Gebrande uiensoep met ham en kaas