Gebraiseerde kropslaharten met brie en mosterdsla

Dit vegetarisch voorgerecht met klasse zal ieder hart veroveren. De gebraiseerde kropslaharten met gesmolten brie en het romige sausje met mierikswortel vormen het ideale duo.

Ingrediënten

  • 2 klont boter
  • 100 g boter
  • 4 slahart
  • 3 stengel selder
  • 2 dl groentebouillon
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 sjalot
  • 1 dl room
  • 2 wortel
  • enkele takjes citroentijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 koffielepel mierikswortel
  • peper
  • zout
  • enkele sneden brood
  • enkele sneden brie
  • enkele blaadjes dragon
  • enkele sprieten bieslook
  • enkele blaadjes mosterdsla

Benodigdheden

  • Een ovenschaal

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de oven voor op de grillstand.

Zet een pan met boter op het vuur. Snijd de slaharten overlangs en stoof ze aan in de hete vetstof met de platte kant naar omlaag.

Snijd de stengels selder in brunoise (kleine blokjes).

Bevochtig de stovende slaharten met de bouillon (of water) tot ze half onderstaan. Laat de slaharten verder garen onder een deksel.

Zet een pannetje met olijfolie op het vuur. Snijd een sjalot fijn en stoof ze vervolgens met de blokjes selder aan in de hete olie.

Schep de slaharten uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Giet het vocht niet weg! 

Voeg een scheut room toe aan het vocht van de slaharten in de pan en laat inkoken op het vuur.

Schil en snijd de wortels in brunoise en stoof ze mee aan in de olijfolie met de selder en sjalot. 

Breng de stovende groenten op smaak met enkele takjes citroentijm en blaadjes laurier.

Giet het vocht met de room vervolgens door een zeef in een steelpannetje.

Voeg er de klontjes boter en de mierikswortel aan toe en roer tot een gebonden saus. Breng de saus verder op smaak met peper en zout.

Snijd enkele sneden brood in blokjes. Bak ze vervolgens krokant in boter tot croutons. Laat de croutons uitlekken op een vel keukenpapier.

Snijd de brie in stukken en verdeel de stukken over de slaharten in de ovenschaal. Schuif de ovenschaal vervolgens onder de grill tot de brie begint te smelten.

Snijd de blaadjes dragon en de sprieten bieslook fijn en voeg de kruiden toe aan de saus.

Schep de groenten op een bord leg er een slahart met brie op. Giet er de saus over, leg er de mosterdsla bij en werk het geheel af met de croutons.

Gebraiseerde kropslaharten met brie en mosterdsla