Gebraiseerde kalfswangen met oude geuze, prei en puree

Het lekkerste bier ter wereld gecombineerd met een van de lekkerste stukjes vlees ter wereld: dit recept is gemaakt om te scoren. Ideaal als je gasten over de vloer krijgt.

Ingrediënten

  • 4 dl kippenbouillon
  • 800 g kalfswang
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 boter
  • 0 een klontje boter
  • 2 ajuin
  • 1 teen knoflook
  • 3 stengels selder
  • 3 wortel
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 2 eetlepel bloem
  • 1 flesje geuze
  • 3 kruidnagels
  • 3 koffielepels mosterd
  • 3 stengels prei
  • 800 g aardappel
  • 0 een scheutje melk
  • 1 eierdooier
  • 0 nootmuskaat

Benodigdheden

  • bakpapier

Partners

Bereiding

Bereiding

Verwarm de kippenbouillon. Een recept om zelf een ketel kippenbouillon te maken vind je hier.

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Ontvlies de kalfswangen (of laat dat vooraf door de slager doen). Kruid ze met peper en zout.

Smelt een klont boter in een ruime stoofpot. Bak de kalfswangen kort in de gesmolten boter tot ze een goudbruin kleurtje en een korstje hebben.

Pel de uien en snijd ze in stukken. Kneus en pel de knoflook. Snipper het teentje fijn.

Maak de selder schoon en snijd de stengels in stukken.

Snijd de wortelen in blokjes.

Haal de kalfswangen uit de stoofpot en bak er alle groenten in.

Bind de tijm en laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de pot. Schep er de bloem bij en roer.

Leg de kalfswangen terug in de stoofpot.

Giet er het flesje oude geuze en de warme kippenbouillon bij.

Kruid met peper en zout.

Breng op smaak met kruidnagel en mosterd. Roer goed.

Zet een deksel op de kookpot en laat 1,5 uur tot 2 uur garen in de voorverwarmde oven.

Smelt een klont boter in een pan. Doe er een bodempje water bij.

Spoel de prei en snijd de stronken in drie gelijke stukken. Stoof ze in de boter. Kruid met peper, zout, tijm en laurier.

Dek af met een velletje bakpapier en laat braiseren (smoren) op een zacht vuur onder deksel tot de prei zacht is.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water.

Giet de aardappelen af en plet ze tot puree met een scheutje melk, een klontje boter en een eierdooier. Kruid met een snuif zout en nootmuskaat.

Haal de stoofpot met kalfswangen uit de oven. Serveer ze met een schep puree, goed veel saus en gebraiseerde prei.

Gebraiseerde kalfswangen met oude geuze, prei en puree