Gebraden kip met rabarber-appelmoes, gebakken aardappelen en kropsla

Nog eens echte Dagelijkse kost zoals iedereen het graag heeft. En voor velen waarschijnlijk met een vleugje nostalgie. Een heerlijk sappig gebraden kip met rabarber-appelmoes, gebakken patatjes en kropsla. Meer moet dat uiteindelijk niet zijn!

Ingrediënten

  • 2 tenen look
  • 1 braadkip
  • een halve ajuin
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • een klont boter
  • een flinke scheut olijfolie
  • flinke snuif kipkruiden
  • een flinke klont boter
  • 2 appel
  • 4 stengels rabarber
  • 100 g witte suiker
  • 1 kaneelstokje
  • een halve ajuin
  • een beetje dragonazijn
  • 1 kropsla
  • enkele takjes dragon
  • een beetje slaolie
  • een klont boter
  • een beetje arachideolie

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Gebraden kip

Kruid de kip langs de binnenkant met peper, zout, look, ajuin, rozemarijn en tijm. Doe er ook nog een klont boter bij.

Kruid de buitenkant van de kip met olijfolie en kipkruiden. Smeer de olijfolie goed uit over de hele kip. Strooi er vervolgens de kipkruiden over, deze blijven mooi plakken door de olijfolie en smeer ook de kruiden maar goed open. Als alternatief voor olijfolie kan je ook boter gebruiken, maar dit is moeilijker open te smeren.

Zet de kip in een voorverwarmde oven op 180° en laat ongeveer een uur braden. Bevochtig de kip gedurende het braden regelmatig met de olie uit de schaal. Deze garingstechniek heet arroseren.

tip
Om te weten wanneer de kip gaar is: houd ze verticaal, wanneer het vocht dat uit de kip loopt doorzichtig is, dan is ze gaar.

Rabarber-appelmoes

Smelt een grote klont boter op het vuur in een pannetje.

Schil de appels en de rabarber, snijd ze in stukken en stoof aan. Voeg er nog suiker en een kaneelstok aan toe en laat rustig stoven onder een deksel.

Salade en gebakken aardappelen

Snijd de ui fijn (de andere helft van de ui die niet in de kip zit bijvoorbeeld) en doe in een mengkom. Sprenkel er wat dragonazijn over.

Spoel de kropsla en doe ze in de kom bij de ui met fijngesneden dragon, zout en peper. Doe er tot slot nog wat slaolie over en meng goed.

Smelt een klont boter met arachideolie in een pan bak de aardappelen.

Serveren: versnijd de kip en leg een stuk op een bord samen met de gebakken aardappelen, de rabarber-appelmoes en de sla.

Gebraden kip met rabarber-appelmoes, gebakken aardappelen en kropsla