Gebraden kip met coleslaw

Geen gerecht dat het huis lekkerder doet ruiken dan gebraden kip. Terwijl deze vogel in de oven zit, heb jij de tijd om een kleurrijke coleslaw met winterse kolen in elkaar te boksen. Het is eens wat anders dan kip met appelmoes.

Ingrediënten

  • 1 braadkip
  • 800 g aardappel
  • grof zout
  • peper
  • 0.5 citroen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 sjalot
  • olijfolie
  • een klontje boter
  • 0.25 groene kool
  • bicarbonaat
  • 1 sjalot
  • 0.25 rodekool
  • 1 appel
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepel zure room
  • 0.25 bussel peterselie
  • 0.25 bussel dragon
  • 0.25 bussel bieslook
  • een handvol pistachenoten
  • peper
  • zout
  • appelazijn
  • 0.5 rode chilipeper
  • een handvol rozijnen

Benodigdheden

  • een braadslede
  • een zeef
  • een rasp

Partners

Bereiding

Haal de kip uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Was de aardappelen, maar schil ze niet. Breng water met een snuifje zout aan de kook en kook de aardappelen gaar.

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Maak het elastiek rond de kip los, zodat je de buikholte kan openzetten (maar laat het elastiek wel zitten om de kip later weer dicht te maken). Zet de kip in een niet te grote kom met de open buikholte naar boven.

Strooi wat grof zout en peper in de buikholte. Pers er een halve citroen bij en stop de uitgeperste citroen in de kip.

Kneus en pel de knoflook. Stop de teentjes in de buikholte. Doe er het takje rozemarijn bij.

Pel de sjalot en snijd ze in kwarten. Prop de stukjes sjalot in de kip.

Giet tot slot een scheut olijfolie in de buikholte. Sluit de holte weer af met het elastiek.

Leg de kip in de braadslede en wrijf ze helemaal in met een laagje olijfolie. Leg nog een klontje boter op de kip, zodat ze straks mooi kleurt in de oven.

Zet de kip gedurende 1 uur in de voorverwarmde oven. Arroseer tijdens het braden regelmatig met braadjus.

De coleslaw

Snijd de groene kool in kwarten. Verwijder de harde kern en de buitenste bladeren. Rasp de kool in dunne sliertjes. Gebruik hiervoor een mandoline of een scherp koksmes.

Breng water aan de kook. Voeg een snuif bicarbonaat toe om de groene kleur van de kool te fixeren. Blancheer de slierten kool.

Pel de sjalot en snipper ze fijn. Verzamel de sjalotsnippers in een grote mengkom.

Giet de groene kool af en koel onder koud stromend water. Laat uitlekken.

Verwijder de harde kern van de rodekool en rasp de groente bij de sjalot.

Schil de appel en rasp het vruchtvlees bij de groenten.

Roer de mayonaise en de zure room door de sla. Meng er ook de uitgelekte slierten groene kool onder.

Verzamel de takjes peterselie, dragon en bieslook op je snijplank. Hak de groene kruiden fijn en strooi ze over de coleslaw.

Hak ook de pistachenoten fijn en doe ze bij de sla.

Breng verder op smaak met peper en zout, een scheutje appelazijn en fijngesnipperde chilipeper.

Werk de coleslaw (of koolsla) af met rozijnen.

Afwerken en serveren

Giet de aardappelen af en verwijder het vel. Snijd de aardappelen in stukjes en meng ze mee onder de coleslaw.

Haal de gegaarde kip uit de oven. Gebruik een scherp vleesmes om de kip te trancheren. Snijd eerst het elastiekje weg. Ook de aromaten in de kip mogen eruit.

Serveer iedereen een sappig stukje kip met verse coleslaw erbij. Werk af met een lik olijfolie en grof zout.

Gebraden kip met coleslaw