Gebraden kip met citroen, worteltzatziki en couscous

Kip is een klassieker in onze keuken. Met een Belgische braadkip van degelijke kwaliteit kan je culinair alle kanten uit. Voor dit recept legt Jeroen de vogel samen met blokjes butternut-pompoen in een grote braadslee. Zo neemt de pompoen alle smaken van de kip op en dat proeft eens zo lekker als je hem later door de couscous mengt.Als saus maakt hij er zijn eigenwijze tzatziki bij. Die wordt klassiek bereid met komkommer en dille, maar ik doe er wortelen en veel specerijen bij zodat het lekker zuiders proeft. Kortom: ontdek het ideale recept voor wie creatief met kip wil zijn.

Ingrediënten

  • 1 braadkip
  • 1 butternut
  • 3 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 2 takje rozemarijn
  • 1 chilipeper
  • 0 kipkruiden
  • 0 snuifje komijnpoeder
  • 0 snuifje paprikapoeder
  • 0 snuifje currypoeder
  • 0 snuifje gemberpoeder
  • 0 olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 250 g couscous
  • 5 dl kippenbouillon
  • 1 bussel lente-uitje
  • 0.5 bussel koriander
  • 0.5 bladpeterselie
  • 50 g rozijn
  • 50 g pecannoten
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 800 g wortel
  • 500 g yoghurt
  • 0.25 bussel koriander
  • 0.25 bussel dragon
  • 1 koffielepel râs al hânout
  • 0 snuifje kardemompoeder
  • 0 scheutje dragonazijn
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een grote braadslede
  • een fijne groenterasp
  • een vel aluminiumfolie

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Haal de kip uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

Ontdooi en verwarm een portie kippenbouillon. Je kan ook zelf lekkere verse bouillon maken.

De braadkip met pompoen

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Snijd de steelkant en de onderkant van de kleine pompoen. Halveer hem in de lengte en schraap er de pitjes uit met een lepel. Snijd de pompoen in grove stukken en schil ze met een scherp aardappelmesje.

tip
Ik gebruik butternut omdat die lekker vol van smaak is en minder vezelig is dan klassieke ronde pompoenen. Je kan uiteraard ook andere pompoensoorten gebruiken.

Doe de stukken pompoen in een grote braadslee.

Pel de tenen knoflook en kneus ze. Doe ze bij de pompoen.

Maak het elastiek rond de kip los zodat je de buikholte kan openzetten (maar laat het elastiek wel zitten om de kip later weer dicht te maken).

Zet de kip in een niet te grote kom met de open buikholte naar boven.

Giet een scheut olijfolie in de buikholte. Pers er een halve citroen bij en stop de uitgeperste citroen in kip. Doe er de takjes rozemarijn bij. Snijd het chilipepertje overlangs in kwarten en prop ¼ van het pepertje in de kip. Voeg een flinke snuif zout toe en versgemalen peper.

tip
De rest van het pepertje kan je in de koelkast bewaren of invriezen om later te gebruiken.

Geef de kip extra smaak en strooi een mix van specerijen in de holte. Ga voor een snuif currypoeder, paprikapoeder, komijnpoeder en gemberpoeder.

Sluit de buikholte weer af met het elastiek. Leg de vogel in de ovenschaal, bovenop de stukken pompoen.

Wrijf de hele kip in met laagje olijfolie en kruid ze rondom rond met kipkruiden.

Zet de kip in de oven van 200°C.

Haal na 30 minuten de kip uit de oven. (Hou de oven op temperatuur.)

Druppel het braadvocht dat uit de kip komt over de pompoen.

Leg de kip op je snijplank en snijd de bouten van het karkas. Ze hebben extra garing nodig.

Leg de bouten terug in de schaal met pompoen en laat ze nog 30 minuten garen in de oven.

Verpak de rest van de kip (karkas met borsten en vleugels) in aluminiumfolie en houd warm.

Terwijl de kip gaart (in twee beurten) heb je voldoende tijd om tzatziki en couscous te bereiden.

De couscous

Strooi de couscous in een ruime serveerschaal.
Giet er de kokend hete bouillon over. Roer om en laat afgedekt rusten. De couscous zal het smakelijk vocht opnemen en wellen tot fijne malse korrels.

De worteltzatziki

Schil de wortelen en rasp ze fijn. Meng ze met de Griekse yoghurt.
TIP: Ik gebruik Griekse yoghurt omdat die voller en romiger is. Met gewone yoghurt wordt de tzatziki mogelijk te vloeibaar.
Kruid met râs el hânout, een snuifje kardemompoeder, peper en zout.
Snipper de blaadjes koriander en dragon fijn en meng de kruiden door de tzatziki. Voeg nog een scheutje dragonazijn of witte wijnazijn toe en proef of je de tzatziki nog moet bijkruiden. Deze bereiding vervangt een saus.

Afwerken en serven

Snipper het bleke en lichtgroene deel van de lente-uien in flinterdunne ringen. Snij de blaadjes koriander en platte peterselie in fijne snippers.
Hak de pecannoten in onregelmatige stukjes.
Schep de fijne lente-uien, kruiden en noten door de couscous, samen met de rozijnen. Schenk er een scheut olijfolie over zodat de couscousbereiding wat smeuïger wordt en breng ze op smaak met peper en zout.
Haal de braadslee met de pompoen en de bouten uit de oven. Neem de kippenbouten uit de braadslee.
Schep de stukken pompoen bij de couscous en meng alles.
TIP: Je kunt de pompoen in stukken laten of hem wat pletten voor je hem door de couscous schept.
Haal de mals gebakken borsten van het kippenkarkas en snijd ze in dikke plakken. Schik ze samen met de bouten op de couscous.
Werk de bereiding af met enkele lepels worteltzatziki en serveer. Schep de rest van de smeuïge tzatziki in een schaaltje en zet dit mee op de tafel.
Gebraden kip met citroen, worteltzatziki en couscous