Gebraden eend met gekonfijte aardappelen en boontjes

Dit recept haalde Jeroen bij vier vrijgezelle boeren in het noorden van Frankrijk. Het is een heel zuiver, natuurlijk gerecht waarvoor je een tamme eend gebruikt.

Ingrediënten

  • 0 een klontje boter
  • 320 g eendenvet
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 1 eend
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 800 g aardappel
  • 2 tenen knoflook
  • 0 enkele takjes rozemarijn
  • 400 g prinsessenboontjes
  • 1 ajuin

Benodigdheden

  • een dunschiller
  • een stevige kookpot met deksel die in de oven kan

Partners

Bereiding

Gebraden eend met gekonfijte aardappelen en boontjes

Verwarm de oven voor tot 150 °C.

Smelt een klontje boter in een grote kookpot op het vuur. Doe er een eetlepel eendenvet bij.

tip
Eendenvet kleurt niet zo mooi als boter. Daarom gebruik je zowel eendenvet als boter.

Kruid de eend met peper en zout, zowel vanbinnen als vanbuiten. Om vanbinnen te kruiden zet je de eend rechtop in een kommetje.

Kleur de eend rondom aan in de vetstof. Doe er een scheutje water bij. Leg er enkele blaadjes laurier en takjes tijm bij en zet een deksel op de kookpot.

Zet de eend 3 uur in de voorverwarmde oven.

Schil de aardappelen met een dunschiller.

Smelt het resterende eendenvet in een kookpot. Doe er de aardappelen in en kruid met peper en zout.

Kneus en pel de knoflook en leg de tenen in het vet. Doe er enkele takjes tijm, een takje rozemarijn en enkele blaadjes laurier bij.

Laat de aardappelen op een heel zacht vuur konfijten in het vet. Controleer met een scherp mesje of ze gaar zijn.

Breek de toppen van de prinsessenboontjes.

Smelt een klontje boter in een kookpot.

Pel en snipper de ui. Fruit hem in de boter. Doe er de boontjes bij en laat met een deksel op de pot garen op een zacht vuur. Kruid de boontjes met peper en zout.

Laat de aardappelen uitlekken op keukenpapier.

Trek aan een bil van de eend. Als ze los zit, is de eend gaar.

Serveer de eend in zijn geheel met de gekonfijte aardappelen en de boontjes.

Gebraden eend met gekonfijte aardappelen en boontjes