Gebakken zeetong met aardappelsalade Caesar

Een verfijnde vis zoals zeetong mag je niet overdonderen met saus. Wat wel kan is de eenvoudig gebakken visjes serveren met een aardappelsalade die rijk is aan smaak en crunch. Met een klassieke caesar salad in het achterhoofd waagt Jeroen zich daaraan. Nog een tip: zeetong is vandaag een luxevis, maar je kan deze bereiding ook maken met bv. tongschar of sliptongen.

Ingrediënten

  • 12 zeetong
  • 1 kg aardappel
  • 1 sla
  • 1 sjalot
  • 0.25 bussel bieslook
  • 6 augurk
  • 4 sneetje wit brood
  • scheutje olijfolie
  • boter
  • balsamico
  • peper
  • zout
  • 1.5 dl druivenpitolie
  • 1 dl yoghurt
  • 2 ei
  • 3 ansjovisfilet
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 0.5 teentje look
  • 0.5 limoen
  • 1 eetlepel mosterd
  • Tabasco
  • scheutje Worcestershiresaus

Benodigdheden

  • een staafmixer
  • een hoge mengbeker (zoals voor de bereiding van mayonaise)
  • een dunschiller

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Gebakken zeetong met aardappelsalade caesar

Schil de aardappelen en snij ze in dobbelstenen. Kook de kleine stukjes aardappel beetgaar in kokend water met een snuif zout. Controleer tijdig, want de aardappelen zijn snel voldoende gaar.
Spoel de blokjes patat onder koud stromend water en zet ze opzij.
Pluk de bladeren Romeinse sla los en spoel ze schoon. Laat het groen uitlekken.

De Caesardressing

De Caesar-dressing is een variatie op de klassieke mayonaise. Breek de eieren en doe enkel de dooiers in een hoge mengbeker, samen met een piepklein scheutje water. Het eiwit gebruik je niet.

Pel de look en snij het de hoeveelheid die je nodig hebt in kleine stukken. Voeg ze toe aan de mengbeker met eigeel. (gebruik een bescheiden hoeveelheid)

Knijp het stuk limoen (of citroen) uit in de beker, voeg er de mosterd aan toe en een klein scheutje lauw water.

Plaats de staafmixer in de pot en schenk al mixend de olie erbij, tot je een gebonden mayonaise verkrijgt.

tip Beweeg het toestel op en neer tijdens het mixen, zodat er wat lucht in het mengsel terecht komt.

Snij de Parmezaanse kaas en de zoute ansjovisfilets in stukjes. Voeg ze samen met de yoghurt bij de mayonaise en mix alles samen tot een gladde romige dressing.

Kruid de caesardressing met een voorzichtig scheutje tabasco (of een snuifje cayennepeper) en enkele druppels worcestershiresauce (Engelse saus). Mix en proef of de smaken goed zitten.

Zet de Caesardressing even koel.

Croutons en de salade

Snij de korstjes van het toastbrood. Snij het broodkruim in gelijke dobbelsteentjes van zo’n centimeter breed .

Verhit een scheut olijfolie én een klont boter in een pan op een matig vuur. (Wees niet te zuinig, want croutons slorpen het braadvet op.)

Strooi de blokjes brood in de pan en bak ze goudbruin krokant. Let op: Blijf bij de pan en schud de croutons regelmatig op.

tip Schenk vlak voor ze klaar zijn een scheutje balsamico in de pan en meng. Zo geef je de croutons een friszurig smaakje en een gemarmerd effect.

Laat de gebakken croutons uitlekken op een vel keukenpapier.

Kies een ruime serveerschaal en doe er de aardappelblokjes in.

Snij de bladeren Romeinse sla in hapklare stukken, pel de sjalot en snipper ze in fijne halve ringen. Voeg beide toe aan de aardappelen.

Snipper de bieslook fijn en hak de zure augurken piepklein. Doe alles in de kom salade, samen met enkele lepels van de caesardressing. (Begin met een voorzichtige hoevelheid saus!)

Meng de salade en voeg enkel meer dressing toe indien nodig.

De vis bakken en serveren

Gebruik een dunschiller om enkele fijne krullen Parmezaanse kaas te snijden.
Smelt een klont boter in een bakpan (evt. met anti-aanbaklaag) op een matig vuur.
Leg de zeetongfilets in de hete boter, met de zijde waar het visvel zat naar boven gekeerd.
Kruid de visjes met een beetje zout en een beetje versgemalen peper.
Een minuut later zijn de fijne filets al bijna gaar.
Serveer iedereen een flinke schep van de aardappelsalade op z’n Caesars en leg er enkele zeetongfilets bovenop. Presenteer de vis met de goudbruin gebakken zijde naar boven.
Strooi broodcroutons over de borden en eindig met enkele krullen Parmezaanse kaas.
Serveer de rest van de dressing apart.
Gebakken zeetong met aardappelsalade Caesar