Gebakken zalm met limoenrijst en wokgroenten

Dit recept is ideaal als je weinig tijd hebt en toch lekker, gezond en vers wilt koken. Jeroen maakt een stuk zalm met kokos-limoenrijst en gebakken wokgroenten. Het ziet er chique uit, maar is eenvoudiger dan je denkt.

Ingrediënten

  • 1 ajuin
  • 1 stengel citroengras
  • olijfolie
  • 3 limoenblaadje
  • 250 g basmatirijst
  • 250 milliliter kokosmelk
  • zout
  • peper
  • 800 g zalmfilet
  • arachideolie
  • klontje boter
  • 3 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje wokgroenten
  • chilipeper
  • sesamolie
  • sojasaus
  • sweet chili-saus

Benodigdheden

  • een rasp
  • een wok

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Pel en snipper de ui. Snijd het citroengras in de lengte in twee.

kookvraag Hoe kan je het best uien snijden?

Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot. Stoof de uien zonder te kleuren en doe er de limoenblaadjes en het citroengras bij.

Doe de rijst bij de ui en bevochtig met kokosmelk. Vul het blik of doosje van de kokosmelk met water en giet het bij de rijst. Kruid met een snuifje zout.

Breng aan de kook en laat garen onder deksel op een zacht vuur.

tip Om rijst te koken, gebruik je altijd twee hoeveelheden vocht op één hoeveelheid rijst.

Kruid de zalm met peper en zout.

Zet een pan op het vuur met een scheut arachideolie en een klein klontje boter.

Bak de zalm op de velkant. Begin op hoog vuur en zet het vuur halverwege wat lager. Lepel er de hete vetstof over (arroseren). Je hoeft de zalm niet om te draaien. TIP: Zalm is het lekkerst als hij niet helemaal doorbakken is. De vis moet warm zijn vanbinnen, maar mag nog wat donkerroze zijn.

Schil de gember en pel de knoflook.

Verhit een scheut arachideolie in de wok en bak de wokgroenten. Rasp er gember, knoflook en chilipeper bij. TIP: Vries een chilipepertje in en rasp de hoeveelheid die je nodig hebt. De rest van het pepertje kan daarna terug in de diepvriezer.

Breng de groenten op smaak met een scheutje sesamolie, een beetje sojasaus en wat sweet chilisaus

Haal het citroengras en de limoenblaadjes uit de rijst.

Serveer de gebakken zalm met wokgroenten en de kokos-limoenrijst.

Gebakken zalm met limoenrijst en wokgroenten