Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Bereiding

Gebakken steenbolk met gestoofde andijvie en puree

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Doe er de laatste 5 minuten de eieren bij. 

Trek de bladeren van de andijvie. Spoel goed en laat uitlekken in een vergiet.

Zet een pan voor de andijvie en een pan voor de vis op het vuur. Smelt in beiden een klont boter.

Kneus en pel de knoflook. Snipper hem en plet met een mes. Bak hem in de boter.

Snijd de andijvie fijner en stoof in de pan met de knoflook. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Maak met een scherp mes kleine inkepingen in de velkant van de vis. Kruid de filets met peper en zout. Bak de vis in de tweede pan eerst op de velkant. Draai de filets om en zet het vuur uit.

Smelt een klont boter in een steelpan. Laat de boter hazelnootbruin worden maar zorg dat ze niet verbrandt. Zet apart zodat het melkresidu naar de bodem kan zakken.

Giet de aardappelen af. Spoel de eieren onder koud water zodat je ze kan pellen.

Plet de aardappelen met een scheutje melk. Schep de bovenste laag van de bruine boter en roer het door de puree. Breng op smaak met een snuif zout.

Pel de eieren.

Serveer de vis met de puree en de andijvie. Leg een ei op de puree en snijd het open. Druppel wat citroen op de vis.

4 personen

50 minuten

Ingrediënten

Gebakken steenbolk met gestoofde andijvie en beurre noisette puree

Steenbolk is een typische Noordzeevis die helaas soms moeilijk te vinden is. Het is nochtans de moeite om hem een keer klaar te maken, zoals deze klassieke bereiding met andijvie en bijzondere puree.

Bereiding

Gebakken steenbolk met gestoofde andijvie en puree

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Doe er de laatste 5 minuten de eieren bij. 

Trek de bladeren van de andijvie. Spoel goed en laat uitlekken in een vergiet.

Zet een pan voor de andijvie en een pan voor de vis op het vuur. Smelt in beiden een klont boter.

Kneus en pel de knoflook. Snipper hem en plet met een mes. Bak hem in de boter.

Snijd de andijvie fijner en stoof in de pan met de knoflook. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Maak met een scherp mes kleine inkepingen in de velkant van de vis. Kruid de filets met peper en zout. Bak de vis in de tweede pan eerst op de velkant. Draai de filets om en zet het vuur uit.

Smelt een klont boter in een steelpan. Laat de boter hazelnootbruin worden maar zorg dat ze niet verbrandt. Zet apart zodat het melkresidu naar de bodem kan zakken.

Giet de aardappelen af. Spoel de eieren onder koud water zodat je ze kan pellen.

Plet de aardappelen met een scheutje melk. Schep de bovenste laag van de bruine boter en roer het door de puree. Breng op smaak met een snuif zout.

Pel de eieren.

Serveer de vis met de puree en de andijvie. Leg een ei op de puree en snijd het open. Druppel wat citroen op de vis.

Dagelijkse Kost een.be