Gebakken spiering met honing-tijm-mosterdsaus

Jeroens gebakken spiering met sla, aardappelen en een saus die naar meer smaakt is de ideale zondagse gezinsmaaltijd. ’t Is lekker eten zonder teveel gedoe.

Spiering is de naam voor de lappen varkensvlees die veel weg hebben van de klassieke kotelet. Nederlanders zeggen er ‘halskarbonade’ tegen. Spiering is echter minder mager en dus meer dooraderd met varkensvet, wat uiteindelijk extra smaak geeft aan het vlees. Spiering is niet duur en allesbehalve minderwaardig. Wie graag vlees eet zal deze lapjes vlees zeer appreciëren.

Ingrediënten

  • 4 stuk varkensspiering
  • 2 ui
  • 1 teentje look
  • 3 takje tijm
  • 2 eetlepel honing
  • 2 eetlepel mosterd
  • 3 dl kippenbouillon
  • 1 dl rode wijn
  • 0 scheutje ciderazijn
  • 0 klontje boter
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Gebakken spiering met honing-tijm-mosterdsaus

Ontdooi en verwarm een kleine portie kippenbouillon. Je kan natuurlijk ook een portie verse bouillon maken.

Haal het vlees uit de koelkast en laat de lappen spiering op kamertemperatuur komen.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuifje zout. Hou de gekookte aardappelen nadien warm.

Kruid de lappen varkensspiering langs de beide zijden met peper van de molen en wat zout.

Pel de uien, snij ze eerst middendoor en vervolgens in piepkleine stukjes. Verzamel ook de tijm en rits de blaadjes van de takjes. Hak de fijne blaadjes in zo klein mogelijke stukjes.

Pel een teen look en plet hem tot pulp.

Smelt een klont boter in een stoofpot of een diepe braadpan op een matig tot stevig vuur.

Bak de lappen varkensvlees in de bruisende boter, tot beide zijden een bruin korstje hebben. Het vlees hoeft binnenin nog niet gaar te zijn.

Schep het vlees uit de pan en zet het even opzij. Doe nu de uisnippers in de pan waarin je het vlees hebt gebakken. Voeg na een minuut ook de snippers tijm toe, de lookpulp en wat honing. Roer om aanbranden te vermijden en laat de uien enkele minuten karameliseren op een zacht vuur.

Schenk een scheut ciderazijn in de saus, kort daarop gevolgd door de rode wijn. Roer en laat de saus pruttelen tot de azijn en de wijn voor 2/3 weggedampt zijn.

Schenk de warme kippenbouillon erbij en voeg wat scherpe mosterd toe. Roer met de garde in de smaakvolle saus.

Leg de gekorste stukken spiering in de saus. Laat het vlees garen op een zacht vuur, gedurende zo’n 10 minuten.

Proef de saus en voeg naar smaak wat peper van de molen en een snuif zout toe.

Spoel tussendoor de blaadjes kropsla en zwier ze droog.

Snipper de sprieten bieslook en de blaadjes dragon fijn.

Schep wat mayonaise in een slakom en druppel er een beetje extra (dragon)azijn bij. Roer en voeg de blaadjes kropsla toe. Dankzij de azijn roer je de mayonaise moeiteloos door de slablaadjes.

Voeg de snippers bieslook en dragon toe en kruid de pot groen met wat peper van de molen en een beetje zout. Meng de sla voorzichtig.

Serveer iedereen een lap dampende spiering met voldoende honing-tijm-mosterdsaus. Leg er sla naast en vergeet de aardappelen niet.

Gebakken spiering met honing-tijm-mosterdsaus