Gebakken spek met mosterdpuree en witloof

Jeroen kreeg onlangs verse honing cadeau van een Vlaming uit Thailand. Hij opent de pot vandaag voor het eerst om er een ‘glaze’ mee te maken. Dit glazuur bedekt het spek en geeft het vlees een krokante en mooi gelakte toets.

Ingrediënten

  • 800 g aardappel
  • 4 stronken witloof
  • boter
  • een klontje boter
  • 2 eetlepel honing
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 400 g gerookt spek
  • peper
  • een scheutje melk
  • 1 eierdooier
  • 4 koffielepels mosterd
  • zout

Benodigdheden

  • een garde

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Snijd de stronken witloof doormidden.

Smelt een klont boter in een hoge pan met een scheut water. Leg er de helftjes witloof in. Zet het deksel op de pan en laat het witloof stoven of ‘braiseren’.

Maak intussen de ‘glaze’ om het vlees straks te glaceren. Doe de honing in een mengkommetje, met de sojasaus en de balsamicoazijn. Roer los met een garde.

Controleer zo nu en dan het witloof. Is al het vocht verdampt, voeg dan nog een extra scheutje water toe zodat de stronkjes niet gaan bakken.

Snijd het zwoerd van de plakken spek en verwijder eventuele stukjes kraakbeen.

Smelt een klont boter in een pan en bak er het spek in. Kruid met peper. Het spek is al gezouten, dus extra kruiden met zout is niet nodig.

Giet de aardappelen af en plet ze tot puree met een scheutje melk, een klontje boter en een eierdooier. Doe er de mosterd bij en een snuif zout.

Giet het vet van het spek af. Zet het vuur wat hoger en glaceer het vlees met het zelfgemaakt glazuur tot je krokante stukken spek hebt. Bak het spek niet te lang, anders verbrandt het.

Serveer het gelakt spek met de mosterdpuree en een gestoofd stronkje witloof.

Gebakken spek met mosterdpuree en witloof