Gebakken schelvis met pancetta, stoemp van groene kool en mosterdsaus

Boerenkost met een hedendaagse toets, daar houdt iedereen wel van. Jeroen verpakt de stukjes schelvis in krokante pancetta en serveert ze met een smeuïge puree van groene kool. 

Ingrediënten

  • 800 g aardappel
  • zout
  • 2 teentje look
  • 0.75 groene kool
  • 3 blaadjes laurier
  • 20 g mosterdzaad
  • 60 g azijn
  • 60 g water
  • een snuif kristalsuiker
  • 1 klont boter
  • 100 g boter
  • 600 g schelvis
  • 8 sneetjes pancetta
  • 1 sjalot
  • enkele takjes tijm
  • 1 dl witte wijn
  • 1 koffielepel scherpe mosterd
  • 1 dl room
  • een scheut melk
  • nootmuskaat
  • 2 eierdooier
  • enkele plukjes waterkers

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Pel en kneus de teentjes look. Leg ook deze in het water bij de aardappelen. 

Snijd de kern uit de kool, snijd ¾ ervan in reepjes en kook ze met enkele blaadjes laurier mee met de aardappelen. Zet een deksel op de pot, maar sluit deze niet volledig af. 

Doe de mosterdzaadjes met de azijn, water en de suiker in een steelpannetje. Laat het mengsel opkoken. 

Zet een pan met boter op het vuur. Verdeel de vis in porties en wikkel ze in sneetjes pancetta. Bak ze in de hete vetstof. 

 

Snijd de sjalot in halve ringen. 

Haal de vis uit de pan en stoof er de sjalot in aan met enkele takjes tijm. 

Blus het geheel met de witte wijn en de scherpe mosterd. Roer alles onder elkaar.

Voeg er de uitgekookte mosterdzaadjes en de room aan toe en meng tot een gebonden saus. 

Leg de stukken vis opnieuw in de saus en laat kort inkoken onder een deksel. 

Giet de aardappelen en de groene kool af en laat de groenten even afkoelen. Stamp ze vervolgens met de boter, de melk, zout, nootmuskaat en de eigelen tot een gladde puree.

Serveer een stukje vis met de puree en wat saus op een bord. Werk het bord af met enkele pluksels waterkers. 

Gebakken schelvis met pancetta, stoemp van groene kool en mosterdsaus