Gebakken schelvis en saffraanrijst met chorizo

Rijst blijft een waardig alternatief voor een portie aardappelen. Jeroen gaart de korrels in bouillon en in het gezelschap van enkele klassieke groenten. Saffraan en kurkumapoeder geven de bereiding een aantrekkelijke goudgele kleur, net zoals in een pan paella. De saffraanrijst serveert Jeroen met porties gebakken schelvisfilet en een eenvoudige rucolasalade.

Ingrediënten

  • 4 schelvisfilet
  • 150 g chorizo
  • 300 g langkorrelrijst
  • 8 dl groentebouillon
  • 1 wortel
  • 2 stengel selder
  • 1 prei
  • 1 sjalot
  • 0.5 citroen
  • 1 saffraanpoeder
  • 0 snuifje kurkumapoeder
  • 0 olijfolie
  • 0 klontje boter
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 100 g rucola
  • 0 scheutje olijfolie
  • 0 scheutje balsamico
  • 0 peper
  • 0 zout

Benodigdheden

  • een vel bakpapier

Partners

Bereiding

Voor de visbereiding met rijst

Ontdooi en verwarm een portie groentebouillon of visfumet. Je kan ook zelf verse groentebouillon of lekkere visfumet maken.

Snij het stuk chorizo in blokjes van een halve centimeter breed. Pel de sjalot en snipper ze fijn.

Snij het donkerste loof van de prei en snij de stam overlangs in twee. Spoel de bleke prei en de selderstengels. Schil de wortelen.

Snij alle groenten zeer fijn. (brunoise) Snij ze eerst in dunne lange repen en nadien in gelijke stukjes.

Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur.

Laat de blokjes Spaanse worst een paar minuten bakken. Voeg dan de snippers sjalot toe en zet het vuur zacht.

Voeg de rest van de fijne groenten toe aan de gebakken chorizo met sjalot: prei, selder en wortel.

Laat de groentenmix een paar minuten rustig sissen en voeg de saffraan toe. Om de gele kleur te versterken kan je wat kurkumapoeder toevoegen.

Strooi de witte rijst erbij en roer. Schenk er vervolgens een dubbele hoeveelheid bouillon bij. (2 dl vocht per 100 g rijst)

Neem een vel bakpapier en knip of scheur er een cirkel uit die de inhoud van de pot bedekt. Druk het papier aan en laat de rijstbereiding zo’n 10 minuten sudderen. (Controleer de gaartijd van de rijst die je koos maar roer niet in de pot.)

Knijp een scheutje citroensap bij de gare rijst met groenten, voeg wat gemalen peper en wat zout toe en eindig met een klontje boter. Roer voorzichtig.

Verhit een scheut olijfolie in een braadpan op een matig vuur.

Kruid de porties filet van schelvis met wat versgemalen peper en een beetje zout. Leg de stukken vis in de hete olie en laat ze een paar minuten bakken. Draai de porties schelvis voorzichtig om en zet het vuur zachter. Prik een paar minuten later in een filet om te controleren of de vis gaar is.

Spoel de rucola schoon en laat ze uitlekken. Verzamel de notensla in een kom. Voeg een scheutje olijfolie toe, een beetje basamico, wat peper en zout. Meng het slaatje voorzichtig.

Serveer in diepe borden. Begin met een flinke schep goudgele en sappige rijst met groenten, leg er een stuk gebakken vis bovenop en eindig met een toef rucola.

Gebakken schelvis en saffraanrijst met chorizo